Dijete, ilustracija
Dijete, ilustracija Foto: Getty Images

Sedam osoba uhićeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su činili organiziranu kriminalnu skupinu koja je godinama iskorištavala djecu, ponekad u dobi od samo četiri godine, prisiljavajući ih na prosjačenje, potvrdilo je tužiteljstvo Tuzlanske županije koje vodi istragu.


Glasnogovornik tužiteljstva Almir Arnautović izjavio je kako je prvoosumnjičeni za organiziranje kriminalne skupine Šaban Salčinović uspostavio cijelu mrežu koja je "operirala" na cijelom poručju BiH.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija WHO ima određene preporuke za cijepljenje djece: ''Ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva'' Homofobni napad, ilustracija ANKETA Recite nam svoje mišljenje. Podržavate li odluku da istospolni parovi imaju pravo posvajati djecu?

"U skupini je bilo još šest osoba koje su u razdoblju od 2017. do kraja 2020. prisiljavale veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina na prosjačenje", kazao je Arnautović.

Oni bi djecu u ranim jutarnjim satima razvozili po različitim dijelovima zemlje te ih u večernjim satima ponovo preuzimali oduzimajući im novac koji su dobili prosjačenjem.

Istragom je utvrđeno kako su zlostavljana djeca imala točno propisanu tarifu, odnosno kako su svojim "poslodavcima" svakodnevno morala predati iznos u rasponu od 40 do 150 konvertibilnih maraka (160 do 600 kuna).

U policijskoj raciji koja je tijekom dana provedena na šest lokacija na području Lukavca, Gračanice i Kalesije u Tuzlanskoj županiji pronađeno je najmanje desetoro djece koja su predana djelatnicima Centra za socijalnu skrb.