Steve McCurry ispred portreta Sharbat Gule u mladosti i 18 godina kasnije (Foto: AFP)
Steve McCurry ispred portreta Sharbat Gule u mladosti i 18 godina kasnije (Foto: AFP)

Sharbat Gula, tada 12-godišnja izbjeglica, očarala je cijeli svijet svojim prodornim zelenim očima, a sada je optužena za lažiranje osobne iskaznice.


Afganistanka koja je postala poznata 1985. godine nakon što je objavljena na naslovnici National Geographica, ovih je dana uhićena zbog sumnje na korupciju. Sharbat Gula, tada 12-godišnja izbjeglica, očarala je cijeli svijet svojim prodornim zelenim očima. Sada se suočava s mogućnošću da provede 14 godina u zatvoru.

Pakistanska Federalna istraživačka agencija (FIA) uhitila ju je u njenom domu u Peshawaru, objavili su tamošnji mediji. Izvori iz FIA-e, pišu oni, kazali su da je Gula osumnjičena za krivotvorenje osobne iskaznice. Mnogi su Afganistanci iz očaja lažirali osobne iskaznice Pakistana ne bi li izbjegli povratak u ratom razorenu domovinu.

Dužnosnik Nacionalne baze podataka Shahid Ilyas za AFP je potvrdio da je FIA uhitila Sharbat Gulu te dodao da ako bude proglašena krivom može dobiti sedam do 14 godina zatvora i novčanu kaznu od 3000 do 5000 dolara.

U vrijeme kad je njena fotografija, koju je snimio Steve McCurry, objavljena na naslovnici National Geographica nije bio poznat identitet djevojčice pa su je zvali "afganistanska djevojčica" ili "Mona Lisa u afganistanskom ratu". Roditelji su joj bili ubijeni za vrijeme ruskog bombardiranja Afganistana kad je imala oko šest godina, piše Independent.

McCurry je desetak puta putovaou tu regiju, pokušavajući je opet pronaći. Konačno ju je našao 2002. godine, 18 godina nakon što ju je fotografirao, i to u udaljenom selu u istočnom Afganistanu. Dotad nikad nije vidjela fotografiju koja ju je učinila slavnom u cijelom svijetu.