Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija u Bosni i Hercegovini uspjela je identificirati i uhititi počinitelja prošlomjesečnog napada na džamiju u mostarskom prigradskom naselju Jasenici, izvjestili su u subotu lokalni mediji.


Osumnjičeni Josip Grbešić iz Mostara uhićen je u petak u obiteljskoj kući nakon što su istražitelji Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH otkrili da je on 10. listopada ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača na Berićet džamiju u Jasenici. 

Vezani članci Novi Zeland, napad (Foto: AFP) Novi strašni detalji masakra na Novom Zelandu: "Mete ovog groznog napada bila su i djeca" Novozelandska policija s ranjenima, napadač na džamije u Christchurchu (Foto: AFP) MUP potvrdio da je monstrum koji je izvršio pokolj u džamijama boravio i u Hrvatskoj!

Napad se dogodio u vrijeme kada su muslimani obilježavali mjesec ramazanskog posta što je izazvalo velike napetosti među lokalnim stanovništvom.

Grbešić je navodno odmah nakon napada napustio BiH i skrivao se Pločama u svom obiteljskom stanu, a u Mostar se vratio tek u petak kada je i uhićen

Za Grbešića lokalni mediji navode da tijekom rata u BiH bio
pripadnikom Kažnjeničke bojne HVO-a kojom je zapovijedao haški optuženik Vinko Martinović Štela.

Grbešić je, prema tvrdnjama " Dnevnog Avaza", osoba s podebljim policijskim dosjeom, a nakon uhićenja je priznao da je počinio napad na džamiju u Jasenici te da je to učinio "iz mržnje prema muslimanima". Grbešić je uz kaznenu prijavu predan županijskom tužitelju Esadu Maksumiću.