Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku istraga

Ugrožena zračna sigurnost? 13 zrakoplova nestalo s radara iznad Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavile su se sumnje kako su sustavi kontrole zračnog prometa bili hakirani. U tijeku je istraga, zasad bez rezultata.

Istraga zračne sigurnosti pokrenuta je nakon što je 13 zrakoplova koji su letjeli iznad Europe nestalo s radarskih zaslona, što je dovelo do izvješća u kojima se navodi da su sustavi kontrole zračnog prometa bili hakirani, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska će zbog radara tužiti SAD?

Zrakoplovi su nestali s ekrana početkom lipnja, ostavljajući kontrolore leta bez informacija o njihovoj poziciji, smjeru i visini na kojoj lete. Isti problem prijavile su kontrole zračnog prometa u Austriji, južnoj Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, a razdoblje uplitanja trajalo je oko 25 minuta, te je variralo od leta do leta.

Marcus Pohanka rekao je da su incidenti koji su se dogodili 5. i 10. lipnja bez presedana, iako su vlasti naglasile da su svi zrakoplovi uključeni u incident nastavili sa svojim letovima.

U incidentu od 5. lipnja s radarskih ekrana nestalo je 10 zrakoplova, a pet dana kasnije nestala su još tri.

VIDEO Otkriveno je što ovaj Boeing 727 radi usred šume

'To mora da je vanjski izvor poremećaja. Pokušavamo utvrditi uzroke', rekao je glasnogovornik njemačke kontrole zračnog prometa.

Austrijski list Der Kurir sugerirao je da su nestanke uzrokovali ciljani cyber napadi. U tijeku je istraga, a stručnjaci su još uvijek bezuspješni u pokušaju da objasne uzroke nestanka.

Iako se sumnjalo da je uzrok smetnji vježba NATO-a u Mađarskoj, tamošnji ministar obrane rekao je da su korišteni uređaji koji imaju domet od tek 4.000 metara pa to nije bilo moguće. Također, drugi incident dogodio se nakon završetka vježbi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene