Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska će zbog radara tužiti SAD?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupnja četiri američka radara za nadzor Jadrana, pokazala se još jednom promašenom vojnom investicijom.

Iako je milijunski posao dogovoren prije gotovo deset godina, popularni 'Zagorčevi radari' na Mljetu, Visu, Dugom Otoku i Lastovu do danas zapravo nisu proradili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Hrvatska će od Amerikanaca za tehničke pogreške tražiti odštetu. Možda i kroz milijunsku tužbu.

Uzalud su se stručnjaci prije četiri godine tadašnjem ministru obrane trudili pokazati do kuda dopire radarski signal. Ono što je Berislav Rončević mogao iščitati na ekranu,
potrajalo je, čini se, koliko se i vojno izaslanstvo zadržalo u obilasku.

Umjesto da nadziru Jadran, američki radari postavljeni na Visu, Lastovu, a kasnije Mljetu i Dugom Otoku, nikad u potpunosti nisu ni proradili.

Tehničke pogreške, poput tamnih mrlja i lošeg prijema, do danas nisu uklonjene. Oko 18 milijuna dolara za radarski sustav bačeno je u vjetar. Pridoda li se svemu obuka, popravci i rezervni dijelovi, cijena mu se penje i do 40-ak milijuna dolara. Iako ih neće baciti u 'staro željezo', nedostatke za neispravne radare Hrvatska neće i ne želi više plaćati. Tražit će da ih američka strana poboljša.

No, je li hrvatska strana uistinu, zbog dobrih odnosa s SAD-om spremna tužiti? Sve je izvjesnije da će na mjesto radara kupljenih '90. godina, i uz inicijativu umirovljenog
generala Zagorca, prebaciti neke već postojeće. Nove bi moglo kupiti i Ministarstvo mora.

Morski i zračni prostor, međutim, nije bez nadzora. Od sjevera do juga, devet je radarskih postaja talijanskog proizvođača. Uz to, teritorijalno more i unutarnje vode kontroliraju se i s Učke i Pelješca. Dok ne riješe dugogodišnji spor s Amerikancima, brodovi idealni za krijumčarenje ljudi, oružja i droge, uvjeravaju u MORH-u, neće im pobjeći.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene