Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokušaj puča u Turskoj stajao je tu zemlju najmanje 100 milijardi dolara vrijednosti štete, a unatoč tome lokalno gospodarstvo pokazalo je elastičnost.


Propali pokušaj državnog udara u Turskoj stajao je zemlju najmanje 300 milijardi lira (99,9 milijardi dolara) izazvavši štete u toj vrijednosti, ocijenio je ministar carina i trgovine Bulent Tufenkci, a prenosi u utorak list Hurriyet.

Vezani članci Novac, ilustracija Prevarili osiguravajuća društva za nekoliko stotina tisuća kuna: Ugovarali police putnih osiguranja pa dostavljali lažne račune da im vrate novac Brodovi u pulskom akvatoriju, ilustracija Crno more se od nje do danas nije oporavilo: Sjeverni Jadran nastanila vrsta koja opasno prijeti ribarstvu, ali i turizmu

Štete uključuju razrušene zgrade, vojnu opremu, pad narudžbi iz inozemstva te pad u turizmu, kazao je ministar novinarima u Ankari.

Urotnici koji su pokušali izvesti udar pokušali su stvoriti sliku o Turskoj kao o "zemlji trećeg svijeta", kazao je ministar, posebice ukazujući na snimke tenkova na ulicama tijekom noći u kojoj se zbio pokušaj puča.

Unatoč tome lokalno gospodarstvo pokazalo je elastičnost, uključujući u to i brzo ponovno otvaranje burze.

I turska lira zabilježila je oporavak. U doba najveće zabrinutosti izazvane pokušajem udara lira je pala sa 2,87 za dolar na 3,09. Sada je nešto malo ispod 3 lire za dolar.

Agencija Standard and Poor's smanjila je rejting Turske nakon udara. (Hina)