Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojni udar

Turska: U pokušaju puča sudjelovalo preko 8600 vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oružane snage su priopćile da je u pokušaju državnog udara korišteno 35 zrakoplova, uključujući 24 borbena.

Turske oružane snage su priopćile da je 8651 pripadnika vojske, odnosno 1,5 posto snaga, sudjelovao u neuspjelome pokušaju vojnog udara 15. srpnja, dodajući da to pokazuje da se nadmoćna većina snažno usprotivila puču.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Turska vojska, ilustracija (Foto: AFP) suđenje trajalo 2 godine Jedno od najvećih suđenja u Turskoj: 17 bivših vojnih dužnosnika osuđeno na doživotni zatvor

Vojska navodi u priopćenju, koje je prenijela turska televizija NTV, da su vojnici koji su sudjelovali u puču pripadnici terorističke mreže islamskog klerika Fethullaha Gulena koji je desetljećima bio na čelu vjerskog pokreta.

Oružane snage su priopćile da je u pokušaju državnog udara korišteno 35 zrakoplova, uključujući 24 borbena, 37 helikoptera te 246 oklopnih vozila, uključujući 74 tenka. Pobunjenici su također kontrolirali tri ratna broda.

Turska vojska, treća po veličini u NATO-u, broji oko 680.000 pripadnika. U pokušaju prevrata je ubijeno najmanje 246 ljudi i više od 2000 je ozlijeđeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene