444698
444698
444698
444698
444698

Turska: U pokušaju puča sudjelovalo preko 8600 vojnika

  • , 27.07.2016., 14:25
  • Autor:
  • komentara

Oružane snage su priopćile da je u pokušaju državnog udara korišteno 35 zrakoplova, uključujući 24 borbena.

 
 
 
 
'Pristaše Erdogana neuspjeli puč slave pozdravom muslimanskog bratstva iz Egipta' (Foto: AFP)
'Pristaše Erdogana neuspjeli puč slave pozdravom muslimanskog bratstva iz Egipta' (Foto: AFP)

Turske oružane snage su priopćile da je 8651 pripadnika vojske, odnosno 1,5 posto snaga, sudjelovao u neuspjelome pokušaju vojnog udara 15. srpnja, dodajući da to pokazuje da se nadmoćna većina snažno usprotivila puču.

Vojska navodi u priopćenju, koje je prenijela turska televizija NTV, da su vojnici koji su sudjelovali u puču pripadnici terorističke mreže islamskog klerika Fethullaha Gulena koji je desetljećima bio na čelu vjerskog pokreta.

Oružane snage su priopćile da je u pokušaju državnog udara korišteno 35 zrakoplova, uključujući 24 borbena, 37 helikoptera te 246 oklopnih vozila, uključujući 74 tenka. Pobunjenici su također kontrolirali tri ratna broda.

Turska vojska, treća po veličini u NATO-u, broji oko 680.000 pripadnika. U pokušaju prevrata je ubijeno najmanje 246 ljudi i više od 2000 je ozlijeđeno.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se