Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi val u Srbiji

U tjedan dana od svinjske gripe oboljelo 75.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je tijekom proteklog tjedan od nove gripe obolio jedan posto stanovništva, odnosno 75.000 ljudi. Zbog pogoršanja situacije, Ministarstvo prosvjete predložilo je lokalnim samoupravama da se nastava u osnovnim i srednjim školama prekinuo od petka, 18. prosinca.

Epidemiolozi kažu kako je ova mjera dovoljna da bi se usporilo daljnje širenje zaraze novom gripom, piše Blic. Nova doza od 120.000 cjepiva danas stiže u Srbiju. U skoro svih regijama evidentiran je povećan broj zaraženih. Tijekom sedam dana oboljelo je 75.000 ljudi, a dvoje je preminulo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

>> Srbija u panici: Broj umrlih tri puta veći od očekivanog

Većina oboljelih imala je blagu kliničku sliku koja je trajala tri do četiri dana te nisu bili upućivani na bolničko liječenje. Liječnici iz Srbije kažu kako epidemiolozi pokušavaju stabilizirati situaciju no bez cjepiva, tvrde, teško da će u tome uspjeti duže od dva tjedna.

U Crnoj Gori još dvoje ljudi preminulo od H1N1

U Crnoj Gori su, u noći između ponedjeljka i utorka, preminule još dvije osobe od posljedica nove gripe H1N1, a riječ je o tromjesečnoj bebi i tridesetosmogodišnjem muškarcu, priopćeno je iz Kliničkog centra u Podgorici. Beba je prije sedam dana primljena u bolnicu i svo je vrijeme bila u teškom stanju, dok je muškarac u subotu primljen s upalom pluća, gušenjem i povišenom temperaturom.

U Crnoj Gori su od nove gripe preminule četiri osobe. U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u posljednjih sedam dana dokazana su 63 nova slučaja obolijevanja od novog virusa gripe A (H1N1). Dodatno je evidentirano još 225 slučajeva koji se vode kao vjerojatno oboljeli od te bolesti jer su epidemiološki povezani s laboratorijski potvrđenim slučajima. (HIna)



 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene