Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U tjedan dana sukoba među suprotstavljenim palestinskim stranama u pojasu Gaze poginulo je najmanje 116 osoba, a 550 ih je ranjeno i ozlijeđeno, izvijestio je u petak Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC), a podaci se temelje na informacijama dobivenim u petak iz bolnica i hitnih službi.


"Naša najveća briga je zbrinuti sve ozlijeđene i nastojati osigurati dovoljan broj medicinskog osoblja", s obzirom da je lokalno osoblje protjerano. 

Vezani članci Operacija, ilustracija - 1 Liječnici mu zaboravili izvaditi gazu iz koljena, mjesecima se mučio. Dobio odštetu 16 tisuća kuna Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima"

"Bolnice funkcioniraju, uz izuzetak dviju, one u Beit Hanunu i i druge u Al-Qodsu u samome gradu Gazi, kaže ICRC.

No sve su bolnice prepune pacijenata zbog velikog broja ozlijeđenih u prošlotjednim sukobima. Moram istaknuti da osoblje radi bez prekida, zbog čega je iscrpljeno i umorno", rekla je medicinska koordinatorica ICRC-a za Gazu i Zapadnu obalu Eileen Daly. 

"Kirurzi su preopterećeni, a u nekim bolnicama nedostaje krvi za transfuziju pri operacijama", rekla je.

U nekim dijelovima Gaze, stanovništvo je iskoristilo zatišje od borbi da bi privremeno izašlo iz kuća kako bi se opskrbilo osnovnim životnim potrepštinama, rekla je Daly.

Crveni križ i Međunarodna svjetska organizacija (WHO) u petak su izrazile zabrinutost zbog neobraćanja pozornosti na neutralnost liječnika i medicinskog osoblja te na velike poteškoće pri ulasku u medicinske centre na području pojasa Gaze u kojima se prihvaćaju pacijenti. 

Glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib novinarima je rekla kako nije rijetkost da su ranjenici i bolničko osoblje izloženi opasnosti od pucnjave pri dovoženju pacijenata u bolnicu, a česta meta pucnjave su i vozila hitne pomoći.

Ta organizacija ponovno je pozvala na poštivanje "neutralnosti
radnika zaposlenih u zdravstvenoj djelatnosti", a isti su poziv
uputili i iz Crvenog križa.