Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Babeziozu prenose krpelji, a bolest je u Europi iznimno rijetka.


U Sloveniji je zabilježen prvi slučaj da je čovjek obolio od babezioze, rijetke bolesti slične malariji, koja u nekim slučajevima ako se ne liječi može biti smrtonosna.

Zbog krpelja ostao skoro potpuno paraliziran

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor Slovenija posljednja država koju je posjetila predsjednica: "Borute, veselim se daljnjem razvoju prijateljskih odnosa" Kruzer, ilustracija Američkom kruzeru zabranili ulazak u karipski arhipelag: Više od 300 ljudi na brodu povraća i ima proljev

Radi se o infekciji parazitima roda Babesia koje prenose krpelji i napadaju crvena krvna zrnca, a inače je prisutna prvenstveno na životinjama. U Europi je zabilježeno samo nekoliko desetaka slučajeva prijenosa babezioze na čovjeka, pišu u petak slovenski mediji.

Da se radi o prvom zabilježenom slučaju te rijetke bolesti na čovjeku u Sloveniji utvrđeno je analizom krvi pacijentice koja je nedavno primljena u bolnicu u Murskoj Soboti. Imala je visoku temperaturu, mučninu, te bolove u mišićima.

U krvi su joj pronađeni su paraziti - uzročnici babezioze, što je potvrdila je i naknadna analiza obavljena na Medicinskom fakultetu u Ljubljani.

U Sloveniji krpelji mnogo češće prenose na čovjeka uzročnika lajmske borelioze, također opasne bolesti. Godišnje se prijavi više tisuća takvih slučajeva, a zadnjih je godina među najčešće prijavljenim infekcijama.

(Hina) 

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook