Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U najgorem samoubilačkom bombaškom napadu u Afganistanu od pada talibanskog režima 2001. godine poginulo je ukupno 75 ljudi, među kojima 59 djece u dobi od 8 do 17 godina.


Policija je uhitila dvije osobe zbog sumnje da su umiješane u napad. 

Vezani članci Automobilom se zabio u trgovački centar Meridijan - 3 Detalji drame u zagrebačkom trgovačkom centru: "Pozvao je tehničara iz ljekarne van, skinuo ga do pasa i udario ga. Kad je izašao mislili smo da ide po oružje" Bombaški napad u Afganistanu - 1 Krvavi napad na liječnike: Petero poginulih u Afganistanu u eksploziji podmetnute bombe

'Nakon cjelovite istrage, ustanovili smo da je u eksploziji ubijeno 59 školaraca u dobi od 8 do 17 godina i petero njihovih nastavnika', izjavio je glasnogovornik ministarstva obrazovanja Zohur Afgan.

Djeca i nastavnici bili su dio gomile koja je u gradu Pal-i-Khumriju, oko 150 kilometara sjeverno od Bagdada, dočekivala parlamentarne zastupnike pozvane da uveličaju svečanost otvaranja šećerane. 

Šestorica zastupnika i petorica tjelesnih čuvara također su poginuli u eksploziji, a još 93 djece i troje nastavnika su ranjeni.

Ministar obrazovanja Hanif Atmar nakon eksplozije je ponovno izdao strogu zabranu okupljanja djece u sličnim prilikama.

'Učenicima je i prije bilo zabranjeno nazočiti takvim svečanostima. No nakon napada je ministar ponovno naredio da nitko više ne smije tražiti da učenici nazoče takvim događajima', rekao je Afgan.

Talibani su samo ove godine u Afganistanu izveli više od 130
samoubilačkih napada, ali su zanijekali odgovornost za ovaj. To je izazvalo špekulacije, pa i teorije zavjere, oko toga tko ga je počinio, tim više što je sjeverni Afganistan dosad bio razmjerno miran i mnogo prosperitetniji nego jug i istok zemlje u kojima su samoubilački napadi i sukobi pobunjenika i snaga sigurnosti svakodnevna pojava.

Policija je u Baghlanu uhitila dvije osobe - voditelja klanjanja u džamiji i jednog čovjeka koji stanuje u industrijskom dijelu grada, rekao je guverner provincije Mohammad Alam Ishaqzai.

'Prvi rezultati istrage pokazuju da su ti ljudi možda povezani s
napadom', rekao je, ali nije želio otkriti jesu li uhićeni povezani s nekom pobunjeničkom ili političkom grupacijom.