Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminalcima najmilije

Glavni apoen na crnom tržištu i financiranju terorista: Odlaze li novčanice od 500 eura u povijest?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska centralna banka odlučuje o sudbini novčanice od 500 eura. Najveći apoen u eurozoni, da dnevnom je redu sastanka Upravnog odbora banke.

ECB bi danas trebala odlučiti hoće li ljubičaste novčanice od 500 eura, koju mnogi povezuju s pranjem novca, crnim tržištem i financiranjem terorista, i dalje biti na tržištu, piše Wall Street Journal.

Pročitajte i ovo Ilustracija pojavile se prijevare HNB ima važno upozorenje: "Zaposlenici ne zovu telefonski građane..." Slika nije dostupna Najviše krivotvore Eure Lažne ili prave novčanice - Znate li kako ih prepoznati?

Uprava ECB će, prema očekivanjima analitičara, glasovati za prekid tiskanja novčanice od 500 eura, zbog rasprostranjenog mišljenja da je prije svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih svota novca u različite dijelove svijeta, bez znanja vlasti.

'Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću s kojom se mogu transportirati i prebaciti', navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvarda.

Gotovo 30 posto od preko 1.000 milijardi eura gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 eura, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrjednijih u svijetu, s vrijednošću koja je trenutačno za više od pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene