Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U opticaju bili milijuni

Iz HNB-a objavili koja se valuta u Hrvatskoj najviše krivotvori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvom polugodištu 2017. najviše je bilo krivotovorenih eura, a nakon njih slijede novčanice kune kojih je u opticaju bilo u ukupnoj vrijednosti 211 milijuna, izvještavaju iz HNB-a.

Od siječnja do lipnja 2017. iz optjecaja je izdvojeno 337 komada krivotvorenih novčanica svih valuta - najveći je udio (62,6 posto) krivotvorenih eura, slijede krivotvorene novčanice kune s udjelom od 26,7 posto te krivotvorine američkih dolara s udjelom od 9,2 posto, izvijestila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Pročitajte i ovo Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta Slika nije dostupna Najviše krivotvore Eure Lažne ili prave novčanice - Znate li kako ih prepoznati?

Krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2017. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem ni u specijaliziranim institucijama ni u javnosti, a nisu izazvale ni financijsku štetu većeg razmjera, kažu u središnjoj banci.

Od siječnja do lipnja 2017. registrirano je ukupno 211 komada krivotvorenih novčanica eura, što je porast od 2,4 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica eura evidentiranih u istom razdoblju 2016. kada je iz optjecaja izdvojeno 206 komada krivotvorenih novčanica eura. Iz optjecaja su u najvećem broju izdvojene krivotvorine od 50 eura (114 komada) s udjelom od 54 posto u ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica eura. Slijede krivotvorine od 20 eura s udjelom od 21,3 posto te krivotvorine od 100 eura s udjelom od 10,9 posto.

Najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna, na koju otpada 53 komada registriranih primjeraka krivotvorina kune ili 58,9 posto.

Uzme li se u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2017. u optjecaju bilo 211 milijuna komada novčanica kune, može se utvrditi da su na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentirana prosječno 0,4 komada krivotvorenih novčanica kuna.

U istom razdoblju registriran je ukupno 31 komad krivotvorenih novčanica američkog dolara, odnosno njihov se broj smanjio za 56,9 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica američkog dolara evidentiranih u istom razdoblju 2016. kada su iz optjecaja izdvojena 72 komada krivotvorenih novčanica američkog dolara.

"Rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare. Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, pa Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačan oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica". (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene