Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U noćnim napadima poginulo 17 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U noćašnjim napadima izraelskog zrakoplovstva na Libanon poginulo je 17 osoba. U posljednjem valu napada uništene su dvije vojne postaje na sjevernoj libanonskoj obali pri čemu je poginulo devet libanonskih vojnika.

Pet je osoba poginulo u izraelskom raketiranju objekata u kojima žive dužnosnici stranke Hezbollah na istoku Libanona, a još tri poginule su u napadima na jug Bejruta.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

Napadi su usmjereni i na infrastrukturne instalacije, zračnu luku, benzinske crpke i tvornice, te libanonske sigurnosne snage. 

Za smrt Kanađana Izrael krivi Hezbollah

Sedam Kanađana je poginulo, a troje ih je ranjeno jučer kada su Izraelci raketirali njihovu kuću u južnom Libanonu. Kanadski mediji izvijestili su da su svi poginuli iz iste obitelji iz Montreala koja se u Libanonu nalazila na ljetnom odmoru.

Izraelska vojska objavila je kako je prije napada na južni Libanon, u kojima su poginuli kanadski civili, upozorila stanovništvo da napusti to područje. Zbog toga je, smatraju Izraelsci, Hezbollah odgovoran za svaku civilnu žrtvu.

"Izraelske obrambene snage zatražile su i upozorile stanovništvo u tom području da ne ostane u dometu lansirnih rampi koje koristi Hezbollah za ispaljivanje raketa na Izrael", stoji u izjavi izraelske vojske.

"Odgovornost za sve civilne žrtve stoga u potpunosti ostaje na
terorističkoj organizaciji Hezbollah", dodaje se.

Izrael se zalaže za diplomatsko rješenje krize u Libanonu 

Diplomatsko, a ne vojno rješenje je sada potrebno za okončanje krize u Libanonu, izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

"Znamo da nema vojnog rješenja za neutraliziranje Hezbollaha. Rješenje je diplomatsko", rekao je Regev.

Prema njemu, "izraelski interesi u ovom slučaju nisu različiti od interesa međunarodne zajednice i to u skladu s rezolucijama 1559 i 1680 Vijeća sigurnosti UN-a" (o razoružavanju Hezbollaha).

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova je, ocijenio "da je međunarodna zajednica pokazala veću odlučnost, sadašnja kriza u Libanonu bila bi izbjegnuta".

"Naš je jedini cilj neutralizirati Hezbollah u Libanonu. Jedini način da se to ostvari je mobilizacija međunarodne zajednice i njena odlučnost", istaknuo je.

Kako je naglasio, "nema povrtaka na prijašnje stanje".

"Nećemo više vidjeti zastave Hezbollaha kako vijore u blizini
izraelske granice kakav je slučaj bio prije naše ofenzive. Želimo vidjeti u blizini zastave libanonske vojske kao dokaz da je Libanon proširio svoj suverenitet na cijeli svoj teritorij", istaknuo je Regev.

Izrael se protivi dolasku međunarodnih snaga u Libanon

Izraelski premijer Ehud Olmert protivi se dolasku eđunarodnih snaga u Libanon koje bi trebale okončati krvoproliće u regiji, izjavio je visoki izraelski dužnosnik.

Britanski premijer Tony Blair i glavni tajnik UN-a Kofi Annan ranije su pozvali na slanje međunarodnih vojnih snaga koje bi pomogle u zaustavljanju sukoba Izraela i libanonskih militanata koji traju od srijede.

"Nasilje neće prestati dok ne stvorimo uvjete za prekid vatre",
izjavio je Blair nakon susreta s Annanom na marginama summita G8 u St. Peterburgu. "Jedini način je da dopremimo međunarodne snage koje mogu zaustaviti bombardiranje Izraela", dodao je Blar.

Olmert ne misli da bi te snage mogle pomoći u smirivanju stanja u Libanonu i umjesto toga želi da libanonska vojska preuzme kontrolu nad jugom zemlje, kao i razoružavanje militanata Hezbollaha, rekao je izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene