Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obitelji iz Armenije, koja od 2009. godine živi u Nizozemskoj, odbijen je zahtjev za azilom u toj zemlji te bi trebali biti deportirani. Svećenik u lokalnoj crkvi našao je privremeno rješenje za spas obitelji od protjerivanja


Stotine svećenika iz cijele Nizozemske izmjenjuju se za oltarom Reformističke crkve u Haagu, gdje od 26. listopada bez prestanka traje misa kako bi se spriječila deportacija jedne armenske obitelji.

Vezani članci Kamp Miral Objavljena snimka na kojoj policajci palicama tuku migrante u BiH, policija bez komentara Austrija raspoređuje pričuvnu vojsku na granice - 3 Austrija na granice raspoređuje pričuvne vojnike, zbog pandemije i ilegalnih migranata već počele vježbe

Naime, obitelji Tamrazyan ponuđeno je da se skloni u crkvi jer se pastor dosjetio rješenja – nizozemski zakon kaže da sve dok u traje molitva u nju ne smiju ulaziti snage sigurnosti.

Armenska obitelj iz zemlje je pobjegla još 2009. godine strahujući za vlastite živote zbog očeva političkog aktivizma. Od tada su u Nizozemskoj, a posljednje tri godine žive u centru za tražitelje azila u općini Katwijk te su članovi nizozemske Reformističke crkve.

Sredinom rujna obitelj je obavještena da im je zahtjev za azilom odbijen te da će biti deportirani.

"Ovog tjedna mogla bi biti protjerana iz Nizozemske nakon devet godina. U ime svojeg brata i sestre, molim vas za pomoć", rekla je tada 21-godišnja Hayarpi Tamrazyan na tečnom nizozemskom u objavi na Facebooku.

"Nadamo se da će obitelj dobiti dopuštenje da ostane u Nizozemskoj zbog dva razloga – njihovu ocu život je u Armeniji ugrožen zbog političkog aktivizma, a i djeca koja ovdje žive već toliko godina navikla su se na Nizozemsku", poručili su iz Crkve u izjavi za Euronews.

Molitvama u crkvi pridružili su se i brojni građani, a pokrenuta je i peticija koju je potpisalo više od 200 tisuća ljudi.