Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postoji mogućnost da je nekoliko konjskih trupala za koja se ustanovilo da su pozitivna na lijek fenilbutazon, a poslana su iz Velike Britanije u Francusku 'ušla u lanac prehrane', objavile su u četvrtak britanske vlasti, napominjući da se lijek daje konjima a može biti štetan za ljude.


Britanski ministar poljoprivrede David Heath je izjavio kako je Agencija za sigurnost hrane (FSA) u Francuskoj otkrila prisutnost fenilbutazona, lijeka protiv bolova na koji su bila pozitivna trupla nekoliko konja. Lijek u rijetkim slučajevima kod ljudi može izazvati teži poremećaj krvi, no nije otkriven prilikom testiranja proizvoda tvrtke Findus, umiješane u skandal.

Vezani članci Slika nije dostupna Razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom, 66 uhićenih Slika nije dostupna Ubili 4700 konja: 26 uhićenih zbog trgovine konjskim mesom

>> Konjetina pronađena u smrznutim lazanjama i u Njemačkoj

"Jedna bi osoba dnevno morala konzumirati 500 do 600 hamburgera od čistog konjskog mesa tijekom duljeg razdoblja kako bi oni predstavljali opasnost po zdravlje čovjeka", objasnila je dužnosnica zadužena za medicinska pitanja pri britanskom ministarstvu zdravstva Sally Davis.

Na internetskim stranicama ministarstva stoji kako se fenilbutazon ne širi tako brzo krvnim sustavom te da je vrlo malo vjerojatno da će se nakupljati u tijelu. FSA je izvijestila kako će se u suradnji s francuskim vlastima pokušati pronaći odakle je došla konjetina u kojoj je pronađen fenilbutazon.

Europski skandal s konjskim mesom podmetnutim umjesto govedine, dobio je novu dimenziju s objavom informacije o tomu da je potencijalno štetan lijek otkriven u konjetini poslanoj u Francusku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook