Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadeset i šest osoba je uhićeno u Europi u sklopu operacije protiv ilegalne trgovine konjskim mesom, vođene u Francuskoj i Belgiji, objavio je u subotu Eurojust, više od dvije godine nakon jednog od najvećih skandala povezanog s hranom na tom kontinentu.


Organizirana kriminalna mreža falsificirala je dokumente i puštala u promet meso koje nije prikladno za konzumaciju, rekao je taj europski organ pravosudne koordinacije u priopćenju.

Vezani članci Liječenje COVID pacijenta, ilustracija Indija se suočava s kritičnom nestašicom kisika, SAD i europske države šalju hitnu pomoć Koronavirus u Belgiji, ilustracija Približavaju se talijanskom scenariju od početka pandemije, a uskoro planiraju otvoriti restorane i kafiće

Francuske vlasti koje koordiniraju akciju s Eurojustom ocjenjuju da je između 2010. i 2013. 4700 konja neprikladnih za konzumaciju bilo ubijeno i pušteno u promet kao prehrambeni proizvodi, navodi Eurojust.

Eurojust odbija precizirati mjesta uhićenja, ali nizozemsko tužiteljstvo je navelo da su uhićene tri osobe u Nizozemskoj nakon pretraživanja 15 različitih lokacija. Francuska je tražila izručenje tih osoba, dodalo je tužiteljstvo u priopćenju.

Čitate li što kupujete? Inspektori su nam pokazali na što sve treba paziti

Glavni osumnjičeni je Belgijac, koji je djelovao iz Belgije i tamo je istraga počela. Belgijski mediji spominju da su 4 Belgijca, među kojima je i čelnik mreže, uhićeni u Francuskoj.

Konji su ubijeni u Marseillu, prema tv-kanalu RTBF. Eurojust precizira da je u Francuskoj otkriveno 400 krivotvorenih dokumenata o konjskom mesu.

Skandal s konjskim mesom je izbio 2013. u Irskoj i Velikoj Britaniji kada su zamrznuti burgeri, namijenjenim velikim trgovačkim lancima, umjesto govedine sadržavali DNK konja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook