Žuti dijamant (Foto: DD Mines)
Žuti dijamant (Foto: DD Mines) Foto: DD Mines

Žuti 544-karatni dijamant otkriven je još u listopadu u rudniku Diavik, smještenom na sjeveru Kanade stotinjak kilometara južno od Artičkog kruga, objavila je kompanija Dominion Diamond Mines.


Najveći dijamant ikad iskopan u Sjevernoj Americi pronađen je u kanadskom rudniku pored Artičkog kruga, prema medijskim izvješćima.

Vezani članci Pacijent zaražen koronavirusom na intenzivnoj njezi, ilustracija U BiH četvrti dan za redom raste broj novih slučajeva: Danas rekord od 716 novozaraženih Koronavirus u Sloveniji Drama u Sloveniji: Novi rekord u broju novozaraženih, epidemiolozi više ne mogu hvatati kontakte

Žuti 544-karatni dijamant otkriven je u rudniku Diavik, smještenom na sjeveru Kanade stotinjak kilometara južno od Artičkog kruga, objavio je u subotu list Toronto Star navodeći tvrtku koja upravlja rudnikom.

"Dijamant te veličine potpuno je neočekivan u ovom dijelu svijeta i znači stvarnu prekretnicu za iskapanje dijamanata u Sjevernoj Americi", objavila je kompanija na internetskoj stranici mining.com.

Pronađeni dragocjeni kamen jedan je od 30 najvećih dijamanata na svijetu.

Kompanija je rekla da dijamant veličine jajeta neće biti prodan u nebrušenu obliku. Umjesto toga tvrtka Dominion tražit će partnera za rezanje i brušenje dijamanta, objavio je ABC News.

Kompanija napominje da je još prerano govoriti o vrijednosti pronađenog dijamanta.

Dosadašnji rekord u Sjevernoj Americi bio je dijamant također pronađen u Diaviku u sjeverozapadnoj Kanadi. Dvije milijarde godina star dijamant od 187,7 karata tzv. "Foxfire" otkriven je 2015.

Najveći dijamant na svijetu, 3.106-karatni Cullinan pronađen je 1905. u južnoj Africi. (Hina)