Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je, prema nalogu napuljskog tužitelja Vittorija Russa, a na osnovu anonimne prijave, upala u bolnicu provjeriti je li prekid trudnoće bio u zakonskim okvirima.


Događaj bez presedana u Italiji se zbio u ponedjeljak uvečer te je izazvao golemu polemiku, kojoj u srijedu listovi posvećuju prve stranice. 

Vezani članci Ilustracija Smiju i stomatolozi: Znate li tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti? Provjereno: Pobačaj - 4 Zakon je isti u obje zemlje: Zašto se trudnice iz Hrvatske šalju na pobačaj u Sloveniju? "Svatko od nas može imati svoje mišljenje i moralne prosudbe, ali..."

Šest policajaca dočekalo je ženu Silvanu S. (39) u bolničkoj sobi u Napulju poslije operacije prekida trudnoće u njezinu 21. tjednu. Bio je to terapeutski prekid trudnoće, koji se prema zakonu može provesti unutar 24 tjedana trudnoće jer je zametak imao teške malformacije. 

Policija je i zaplijenila zametak težak 460 grama radi daljnjih analiza i bolničke analize. Ispitani su i liječnici, a glavni upravitelj napuljske poliklinike Giovanni Canfora indigniran je postupkom plicije i tužiteljstva. Ministrica zdravstva Livia Turco izjavila kako
je započeo "lov na vještice" nakon što su Crkva i neki političari, pa i čelnik oporbenog desnog centra Silvio Berlusconi, započeli kampanju za usvajanje moratorija na pobačaj. 

Zametak je, prema analizama klinike, imao "sindrom Klineferter" i rodilo bi se bolesno, mentalno hendikepirano dijete. Primarijus na porodiljskom odjelu Carmine Nappi je u svome nalazu napisao kako zametak ima kromozomske neispravnosti, te bi se rodilo djete s velikim smetnjama i predložio je operaciju prekida trudnoće. 

Dakle, sve je bilo legalno. 

Prema zakonu terapeutski prekid trudnoće dopušten je do 24 tjedna trudnoće, a Silvana je bila trudna 21 tjedan, dok je normalni prekid trudnoće dopušten unutar 90 dana. Žena koja je patila zbog donošenja teške odluke doživjela je dodatna poniženja i ispitivanja samo zato što je morala iz terapeutskih razloga prekinuti trudnoće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju