Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko šest milijuna Talijana pozvano je danas i u ponedjeljak na drugi krug lokalnih izbora, na kojem će vladajuća desna koalicija premijera Silvija Berlusconija pokušati popraviti loše rezultate iz prvog izbornog kruga prije dva tjedna, javljaju agencije.


U drugom krugu izbora glasuje se na izborima u 90 gradova i šest talijanskih pokrajina, ali će fokus svakako biti na ključnim političkim bojištima poput financijskog središta Milana i najvećeg južnog grada Napulja. Berlusconijeva vladajuća koalicija teško je poražena u prvom krugu. Oporbena ljevica lagano je pobijedila u svojim tradicionalnim uporištima Bologni i Torinu i prisilila vladajuće kandidate na drugi krug u Milanu i Napulju.

Berlusconiju je posebno neugodna situacija u Milanu, gradu u kojem je izgradio svoje financijsko i političko carstvo i u kojem je zamalo izbjegao poraz već u prvom krugu. Kandidat ljevice za milanskog gradonačelnika Giuliano Pisapia osvojio je 48 posto, a aktualna gradonačelnica Letizia Moratti svega 41 posto glasova. Talijanski premijer ponovo se osobno angažirao u kampanji, ponovo koristeći se oštrom retorikom protiv ljevice i pravosuđa, te pozivajući birače da ne dopuste da se Milano pretvori u 'ciganopolis', piše Reuters. Birače ljevice optužio je da nemaju mozga.

U Napulju će se u drugom krugu sučeliti kandidat ljevice Luigi de Magistris i desničar Giovanni Lettieri, koji je u prvom krugu osvojio više glasova, ali bi se sada glasovi lijevih birača, koji su u prvom krugu imali dva jaka kandidata, mogli sliti Magistrisu. U drugom krugu glasuju i građani Trsta, javlja STA, a očekuje se pobjeda ljevičara Roberta Cosolinija. (Hina)

Vezani članci Imane Fadil (Foto: AFP) Misteriozna smrt marokanske manekenke i stalne gošće Berlusconijevih "bunga bunga" zabava Slika nije dostupna Za lokalne izbore 2017. predloženo blizu 10.500 promatrača
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju