Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Interpolova baza podataka s ukradenim putovnicama sadrži popis od 39 milijuna putničkih dokumenata koji su ukradeni


Nesreća zrakoplova Malaysia Airlinesa otkrila je, sasvim neočekivano, jednu veliku sigurnosnu rupu u zračnom prometu, a to je kako je jednostavno ući ukrcati se na međunarodni let s ukradenom putovnicom.

Vezani članci Tjeralica za Jozom Đojićem (Foto: screenshot Interpol) Interpol raspisao tjeralicu za odbjeglim bivšim pripadnikom HVO-a, osuđenim za brutalno silovanje Srpkinje Masovni prosvjed protiv izlaska Velike Britanije iz Europske unije (Foto: AFP) - 5 Posljedice Brexita: 100.000 Britanaca odlučilo zatražiti irsku putovnicu da bi i dalje ostali državljani EU-a

Kako javlja NBC, direktor Interpola postavio je pitanje zašto tek nekolicina svjetskih aerodroma provjerava jesu li putovnice putnika u Interpolovoj bazi ukradenih putovnica.

Interpol: Provjeravamo još nekoliko sumnjivih putovnica!

Interpolova baza podataka s ukradenim putovnicama sadrži popis od 39 milijuna putničkih dokumenata koji su ukradeni, a provjera putovnica na aerodromu po njihovoj bazi traje tek nekoliko sekundi.

Interpol je izrazio veliku zabrinutost što uopće dolazi do toga da ljudi mogu jednostavno letjeti s ukradenim putovnicama, a primjer nestalog zrakoplova pokazuje da je to puno jednostavnije nego se misli, jer su se čak dva putnika ukrcali s ukradenim dokumentima.

Kako su naveli u Interpolu, ne isključuju nikakvu mogućnost, ali ne žele ni nagađati, a prema njihovim pretpostavkama putnici koji su koristili ukradene putovnice mogli su biti i krijumčari droge.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook