Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantne vijesti

U Europi izmjereno 37,8 stupnjeva u travnju! Oboren uznemirujući rekord - ovo nisu normalne proljetne temperature

Ilustracija
Ilustracija Foto: Cropix
Alarmantne vijesti stižu iz Španjolske, u kojoj je u četvrtak izmjerena rekordna travanjska temperatura od čak 37,8 stupnjeva. Diljem svijeta klimatske promjene pokazuju svoje lice, primjerice u Teksasu je padala tuča veličine grejpa.

Španjolska je proteklih nekoliko dana doživjela rekordan proljetni toplinski val. Oblak vrućeg, suhog zraka nastao je iznad sjeverne Afrike, gdje je već proizveo rekordne travanjske temperature, proširio se prema sjeveru preko Iberije.

To je rezultiralo maksimalnom temperaturom od 38,7 stupnjeva u zračnoj luci Córdoba u četvrtak, najvišom temperaturom u travnju ikada zabilježenom u Europi. Guardian prenosi da je i susjedni Portugal u četvrtak oborio svoj temperaturni rekord za travanj.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE "Smrtna kazna" za pojedine zemlje: Ivan Čačić otkriva koja područja su najugroženija čak i ako se globalno zatopljenje ograniči samo na 1,5 stupnja

U Teksasu zrna tuče veličine grejpa

U Australiji se dijelovi Novog Južnog Walesa pripremaju za jaku kišu tijekom vikenda. Predviđa se da će sustav niskog tlaka zahvatiti regiju tijekom subote i nedjelje. Olujni vjetar očekuje se i u priobalju, osobito u nedjelju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požari, suše i smrt Jedna europska zemlja objavila da je prošla godina bila najtoplija otkad se provode mjerenja: Smrt gotovo pet tisuća ljudi može se pripisati vrućini

U SAD-u je područje niskog tlaka u srijedu donijelo jaku kišu i loše vrijeme u dijelovima središnje i južne ravnice. Hladna fronta povezana s tim niskim tlakom napredovala je od zapada prema istoku preko središnjeg Teksasa, tjerajući stacionarni topao, vlažan zrak prema gore, što je izazvalo nekoliko superćelijskih oluja. Velike količine nestabilnosti pojačale su dugotrajnost jakih uzlaznih struja unutar tih oluja te potaknule stvaranje velike tuče. Najveće zrno tuče tijekom oluje pronađeno je istočno od Wacoa u Teksasu, a bilo je veće od grejpa, s promjerom od 11,4 cm.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene