U Bruxellesu je održana velika debata kandidata za predsjednika Europske komisije. Vodeći kandidati europskih političkih grupacija pokušali su dati odgovore na goruća pitanja - migracije, zaposlenost mladih, zaštita okoliša, tehnološki divovi, vanjska politika te na pitanje funkcionira li Europa.

Galerija


 Nisu se mogle izbjeći ni goruće političke teme.

Vezani članci Glasačka kutija (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Kako je glasala dijaspora? Urednica Anita Martinović (Dnevnik.hr) EU izbori: Informativni tim Nove TV pripremio bogat specijalni program, analize, gostovanja i javljanja najjačeg novinarskog tima s terena

"Pogledajte što je podijeljenost oko Brexita učinila u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sada Ujedinjeno Kraljevstvo izgleda kao Igra prijestolja na steroidima i to zbog podijeljene politike! Imamo kolektivnu odgovornost!", poručio je europski socijalist Frans Timmermans.

"Pogledajte razvoj događaja u Venezueli! Europi su trebala 4 tjedna da se izradi zajednički stav protiv Madurova komunističkog režima! Posebno Grčkoj i Italiji. To nije Europa o kojoj sam sanjao", rekao je Manfred Weber iz Europske pučke stranke. 

Debatu je pratila i reporterka Nove TV Katarina Alvir.

"Bila je ovo iz hrvatskog kuta gledanja jedna sterilna rasprava. Vjerojatno je tome doprinijela i činjenica da su kandidati i kandidatkinje imali pravo na samo dvije replike i to su prvi put iskoristili tek nakon pola sata. Najžustrije se raspravljalo o pitanju migracija, klimatskih promjena, vanjske politike, EU-a, odnosima sa SAD-om, Rusijom i Kinom te rastu nacionalizma i populizma", kaže Katarina Alvir.

"Jedna zanimljivost je ta da je današnji potpredsjednik Europske komisije, bivši ministar vanjskih poslova Nizozemske, u jednom trenutku pomiješao dvije zemlje i to Češku i Poljsku. Ne znači da će ovi kandidati biti predsjednici Europske komisije, konačnu odluku donijet će Europsko vijeće koje će se sastati dva dana nakon parlamentarnih izbora", rekla je Alvir.  

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr