Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogućnost pronalaska nafte

U BiH počinje potraga za zalihama nafte i plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici vlade Federacije Bosne i Hercegovine i nizozemskog naftnog giganta Shell, potpisali su u Sarajevu memorandum o razumijevanju.

Memorandum, na koji su potpise stavili predsjednik federalne vlade Nermin Nikšić i voditelj Shellova odjela Marcus Antonini, trebao bi označiti početak istraživanja mogućih nalazišta nafte na bosanskohercegovačkom području.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu

Predviđena je izrada digitaliziranih geoloških i geofizičkih prikaza podataka o potencijalnim nalazištima nafte kao i strukturalna rekonstrukcija tektonskog vijenca Dinarida.

Istraživanja ukazuju na zalihe plina i nafte

Rezultati ranijih istraživanja provedenih u BiH u drugoj polovici 20. stoljeća ali i istraživanja u okolnim zemljama ukazuju na realnu mogućnost postojanja isplativih zaliha nafte i plina u BiH, priooćila je federalna vlada u Sarajevu.

Vlada FBiH obvezala se učiniti Shell-u dostupnim podatke o potencijalmim nalazištima nafte i plina kojima raspolažu Federalni zavod za geologiju i tvrtka Energoinvest.

Shell bi, s druge strane, trebao osigurati vrlo precizan uvid u stanje rezervi plina, nafte i ostalih fosilnih goriva, kao i potpunu procjenu komercijalne isplativosti eksploatacije na području FBiH.

Nakon što Shell utvrdi koliko i gdje ima nafte i plina, u slučaju pozitivnih nalaza, prve istraživačke bušotine u FBiH se mogu očekivati u 2013. godini, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Potraga i na području Republike Srpske

Istodobno je potraga za potencijalnim nalazištima nafte i plina počela i na teritoriju Republike Srpske.

Tvrtka 'Jadran-naftagas' na temelju ugovora s entitetskom vladom angažirala je ruske stručnjake koji su u četvrtak počeli provoditi seizmička istraživanje na području Bosanske posavine.

Tijekom idućih pet godina, kako je najavljeno, očekuje se otkrivanje nalazišta koja bi mogla sadržavati milijune tona nafte. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene