Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici ključnih politčkih stranaka iz BiH još uvijek nisu u stanju postići dogovor o uspostavi koalicije koja će vladati tom zemljom u naredne četiri godine. Na sastanku političkih čelnika održanom jučer navečer u Banjoj Luci izostao je očekivani dogovor o međustranačkoj koaliciji jer još uvijek nema suglasnosti o tome hoće li hrvatske interese u njoj zastupati HDZ BiH ili HDZ 1990.


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić nakon banjolučkog sastanka novinarima je kazao kako njegova stranka i dalje želi savezništvo sa HDZ BiH dok Stranka za BiH (SBiH) želi da koalicijski partner u vlasti bude HDZ 1990. Tihić je najavio kako će o ovome ponovo raspravljati Predsjedništvo SDA ne bi li se našao kakav kompromis.

Vezani članci Milorad Dodik i Sergej Lavrov Skandal s ''Dodikovom ikonom'' se nastavlja: Veleposlanik ju unio u zemlju, tvrde da je bezvrijedna Slika nije dostupna BiH: Prevladana politička kriza?

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić okrivio je pak Tihića i SDA da su odgovorni za blokiranje vlasti jer ne poštuju raniji dogovor da će im saveznik u vlasti biti onaj HDZ koji dobije većinu zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Sulejman Tihić je zadržao rezervu u pogledu tog dogovora", kazao je Ljubić novinarima ustvrdivši kako je izvjesno da će većinu u federalnom Domu naroda imati upravo njegova stranka. Ljubićev HDZ 1990. do sada je imao i otvorenu potporu HDZ-a Hrvatske.

Komentirajući ovu situaciju, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" kazao kako on osobno nema nikakva odnos prema jednom od dva HDZ-a u BiH nego samo prema građanima te zemlje, uključujući i Hrvate.

"Niti je moje posredovanje tko tražio niti bih te takvoga nečega prihvatio. Miješanje u unutarnje stvari drugih država nije moja
politika", kazao je Mesić.

Ocjena najvažnijeg političara iz reda bosanskih Srba, predsjednika Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodika, je da u ovakvoj situaciji nema drugog izbora nego čekati dogovor bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Potvrdio je kako za sada nitko nema ništa protiv da kandidat SNSD-a Nikola Špirić bude novi predsjedatelj Vijeća ministara no o njegovoj se kandidaturi neće raspravljati sve dok ne bude jasno kako izgleda nova parlamentarna većina.