Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Beogradu je oko 14 sati bez ozbiljnijih incidenata završena Parada ponosa, koju su pratile izuzetno jake mjere sigurnosti, a policija je privela više od 50 osoba koje su se pokušavale probiti do sudionika i uzvikivali pogrdne parole.


U mimohodu je bilo nekoliko stotina sudionika, a pridružio im se gradonačelnik Beograda Siniša Mali te nekoliko ministara, državnih dužnosnika i osoba iz javnog života.

Vezani članci Severina Srpski mediji ulovili Severinu u laži: Želi li time utišati tračeve koji se šire u posljednje vrijeme? Valentina Walme Naša lijepa plesačica u oskudnoj kombinaciji zapalila atmosferu na koncertu beogradske zvijezde

Organizatori Pride-a su iznimno zadovoljni mimohodom i smatraju ga svojom pobjedom.

"Ovim skrećemo pozornost na činjenicu da ljudi u preostalih 364 dana u godini žive bez ovakvog osiguranja i ne osjećaju se sigurno. U cijelom svijetu je šetnja zabava, a mi smo na samom početku i zahtijevamo samo dvije stvari - da ne bude nasilja i diskriminacije", rekao je medijima Goran Miletić iz organizacijskog odbora beogradskog Pridea.

VIDEO Čekali 'prideovce' s automatskom puškom?! Privela ih policija

S obzirom na to da je riječ o skupu visokog rizika i na ozračje koje je danima stvarano uoči mimohoda, dogodilo se razmjerno malo incidenata.

Prema neslužbenim informacijama medija, pripadnici žandarmerije MUP-a Srbije pretukli su Andreja Vučića, brata srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, i članove njegovog osiguranja, koji su prebačeni u Vojnomedicinsku akademiju (VMA). Oni su navodno pokušali proći trasom predviđenom za sudionike parade u središtu grada koju je osiguravala policija i odbili su pokazati osobne dokumente.

Desničarki pokret "Dveri", koji je subotu navečer organizirao prosvjed u središtu Beograda, ponovno je za danas u 16 sati najavio prosvjedni prosvjedni skup da bi, kako su naveli, "promovirali tradicionalne obiteljske vrijednosti".

Policija je zabranila sva okupljanja u nedjelju, osim Parade ponosa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook