Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski je parlament na večer donio novi zakon o policiji, kojim se dopušta nadzor mobilnih telefona i interneta u svrhu borbe protiv terorizma.


Vladajuća koalicija Socijaldemokrata (SPOe) i Austrijske pučke stranke (OeVP), odlučila se na te mjere "u svrhu obrane od opasnih napada".

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Europska unija pokušava staviti pod kontrolu izvon cjepiva izvan bloka Koronavirus, ilustracija - 1 Onkološka pacijentica pozitivna je na koronu već mjesec dana. Sustav ju ne smatra zaraznom, ali u bolnicu ne smije: "Rizik je neprihvatljiv"

Zakon omogućuje policiji da od ponuđača usluga javnih mobilnih komunikacija zatraži podatke o imenu, adresi i broju telefona korisnika kao i podatke o korisniku adrese internetskog protokola (IP).

Oporbeni političari optužili su vladu da je "progurala" zakon kroz parlament a da prije toga nije omogućila raspravu u parlamentarnom odboru za unutarnju politiku, izvijestila je agencija dpa.

Austrijska agencija APA prenijela je izjavu oporbenog političara Zelenih Petera Pilza, koji je žestoko napao vodeće političare vladajuće koalicije zbog donošenja toga zakona, predbacujući im da su "isključili parlament".