Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska zdravstvena organizacija u subotu je na internetskim stranicama izvijestila o 615 slučajeva svinjske gripe u 15 zemalja diljem svijeta, o jednom smrtnom slučaju od posljedica virusa A (H1N1) u SAD-u i o 16 smrtnih slučajeva u Meksiku.


Uz SAD (141 slučaj, 1 smrtni slučaj) i Meksiko (397 slučajeva, 16 smrtnih), stoji u internetskom priopćenju, zarazu gripom A (H1N1), bez smrtnog ishoda prijavile su: Austrija (1), Kanada (34), Kina - Hong Kong (1), Danska (1), Francuska (1), Njemačka (4), Izrael (2), Nizozemska (1), Novi Zeland (4), Republika Koreja (1), Španjolska (13), Švicarska (1) i Velika Britanija (13).

>> Možemo li odahnuti: Virus svinjske gripe sve manje opasan

Vezani članci Slika nije dostupna U Meksiku više od 200 umrlih od svinjske gripe Slika nije dostupna Svinjskom gripom zarazit će se dvije milijarde ljudi

WHO na svojim stranicama ne savjetuje ograničenja kada je riječ o putovanjima ili zatvaranju granica. Bolesnim osobama i onima koje osjećaju razvoj simptoma sličnih gripi, preporučuje se da odgode međunarodna putovanja, a onima koji osjete spomenute simptome po dolasku u drugu zemlju savjetuje se da odmah potraže stručnu liječničku pomoć. U priopćenju se ističe kako nema opasnosti od zaraze virusom nakon konzumiranja termički obrađene svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa. Svima se savjetuje redovito i temeljito pranje ruku sapunom i vodom.

Broj osoba zaraženih u Meksiku porastao na 241 osobu

Prema najnovijim podacima objavljenim u subotu, broj osoba zaraženih u Meksiku, kod kojih je potvrđeno postojanje virusa A (H1N1) porastao je za 241 osobu, a broj smrtnih slučajeva za još devet. I u Velikoj Britaniji je, po rezultatima posljednjih laboratorijskih testova ustanovljeno da je u zemlji 13 zaraženih. Zaražene su još dvije osobe. One su bile u kontaktu s drugim osobama koje su nedavno doputovale iz Meksika. Poljski Laboratorij za sanitarnu inspekciju u subotu je izvijestio da su laboratorijske pretrage za devet suspektnih slučajeva negativne na virus A te da nitko od devet osoba čiji su uzorci poslani na analizu nije zaražen.