Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U 10 godina poginulo više od tisuću novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tisuću novinara i njihovih pomoćnika poginulo je u posljednjih deset godina, najviše u Iraku i Rusiji, objavio je u utorak Međunarodni institut za zaštitu novinara sa sjedištem u Bruxellesu.

Većina poginulih bili su lokalni novinari koji su smrtno stradali u svojim zemljama. Gotovo polovica ih je ubijeno, a ostali su žrtve eksplozija ili su na smrt premlaćeni, izbodeni nožem, zlostavljani ili su im odrubljene glave, stoji u izvješću Instituta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Je li povezano? Detektivi tražili nestale studente iz 2014. pa i sami nestali: Pronađeni su, ali sve je i dalje obavijeno velom tajne Slika nije dostupna Reporteri bez granica Povećan broj ubijenih novinara u 2020.: ''Istraživački novinari su godinama na nišanu država ili kartela''

Smrtni slučajevi ponajviše otpadaju na televizijske novinare i
novinare u tiskanim medijima, a agencijski novinari, koji su u
apsolutnom broju manje zastupljeni, u postotku zauzimaju visokih šest posto ukupnih smrtnih slučajeva.

Većina poginulih, odnosno 91 posto, pripadnici su pomoćnog osoblja novinarskih ekipa, a samo jedan od osam smrtnih slučajeva je procesuiran, kažu u Institutu.

'Izvješće pokazuje kako je opasna potraga za vijestima', rekao je direktor Associated Pressa Tom Curley. 

'Ono također potvrđuje kako su beznačajni napori učinjeni da se dostigne pravda za one novinare koji su ozlijeđeni ili progonjeni zbog toga što su svijetu željeli prenijeti neku informaciju', dodao je Curley.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene