Red pred sudom u Kopenhagenu (Foto: AFP)
Red pred sudom u Kopenhagenu (Foto: AFP) Foto: Afp

Peter Madsen, optužen za ubojstvo švedske novinarke na njegovoj podmornici u kolovozu 2017. drži se ranije tvrdnje da je ona umrla nesretnim slučajem, kazala je u četvrtak njegova odvjetnica.


Saslušanje Petera Madsena na sudu u Kopenhagenu počelo je u 9:30, a cijeli proces smatra se suđenjem godine u Danskoj.

Vezani članci Prosvjedi zbog policijske brutalnosti - 3 Kaos na ulicama Minneapolisa: Prosvjednici napali policijsku stanicu, pokušali ih rastjerati suzavcem Peter Madsen (Foto: Screenshoot) Danski sud monstruma koji je raskomadao novinarku osudio na doživotni zatvor

"Moj klijent drži se toga da je (Wall) umrla nesretnim slučajem", rekla je odvjetnica Betina Hald Engmark za dansku televizijiu TV2.

Peter Madsen (47) bio je dobro poznat u Danskoj i prije uhićenja. Znali su ga kao izumitelja koji sanjari o istraživanju nepoznatih svjetova. Izgradio je svoju podmornicu i planirao privatno putovanje u svemir.

Sada je suočen s mogućom doživotnom kaznom zatvora za ubojstvo s predumišljajem, oskvrnuće pokojnika i seksualni napad na Wall, koja mu je pravila društvo na podmornici pišući o njemu članak za novine.

Saslušanje je počelo u nazočnosti rodbine žrtve i brojnih novinara, danskih i inozemnih, iznošenjem posebno mračnih činjenica.

Tužitelj Jakob Bush-Jepsen već je najavio namjeru da zatraži doživotni zatvor za Madsena.

Tužitelji tvrde da se radi o "control freaku" koji je maštao o zlostavljanju, ubijanju i komadanju žene.

Vjeruju da je Madsen svezao svoju žrtvu prije nego što ju je pretukao, nekoliko puta izbo nožem u području genitalija i naposljetku usmrtio. Zatim joj je raskomadao tijelo, a dijelove, glavu, ruke, noge i torzo stavio u zasebne vrećice koje je opterećene utezima bacio na dno zaljeva pokraj Kopenhagena.

Tužitelji smatraju da je sve isplanirao unaprijed jer je pilu, nož, plastične vezice i utege ponio sa sobom na podmornicu.

Uvjereni su i da je gledao fetišističke filmove u kojima su žene zlostavljane, dekapitirane i žive spaljene. Istražitelji su takve filmove pronašli u njegovu računalu. Tvrdio je da nisu njegovi.

Dvanaest dana saslušanja predviđenih do 25. travnja trebaju omogućiti sudu da bolje razumije osobnost navodnog ubojice i okolnosti smrti Kim Wall.

Uhićen i zatvoren neposredno nakon nestanka mlade novinarke, 47-godišnji izumitelj otada tvrdi da je ona umrla nesretnim slučajem, a da je on u panici njezino tijelo raskomadao i bacio u more.

Obdukcijom nije bilo moguće ustvrditi uzroke smrti Kim Wall, čiji je torzo bez glave i udova pronađen na nekoliko mjesta u zaljevu Koge koji odvaja Dansku od Švedske.

Kim Wall, nezavisna švedska novinarka od 30 godina, nestala je 10. kolovoza navečer u tjesnacu Oresund, između Danske i Švedske, dok je pisala reportažu o Nautilusu i Peteru Madsenu. (Hina)