Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljudski trup pronađen u danskim vodama pripada švedskoj novinarki koja je 10. kolovoza nestala nakon ukrcaja na privatnu podmornicu s čijim se konstruktorom trebala sastati, priopćila je u srijedu policija.


"DNK trupa odgovara DNK Kim Wall", objavila je danska policija na Twitteru, dodajući da će druge informacije objaviti na tiskovnoj konferenciji tijekom dana.

Vezani članci Slika nije dostupna Danski izumitelj Peter Madsen priznao da je raskomadao novinarku Slika nije dostupna Misteriozna smrt na podmornici: U torbi pronađeni dijelovi tijela ubijene novinarke

Trup žene, čije su ruke, noge i glava odsječeni, kako pokazuju rezultati obdukcije, pronašao je u ponedjeljak slučajni prolaznik u zaljevu Koege, pedesetak kilometara južno od Kopenhagena.

Kim Wall, iskusna tridesetogodišnja novinarka, ukrcala se 10. kolovoza na Nautilus s Peterom Madsenom, danskim konstruktorom i vlasnikom podmornice u okviru novinarske reportaže.

Njezin partner prijavio je nestanak 11. kolovoza. Istog dana danske vlasti su spašavale Madsena u vodama Oeresunda, između danske i švedske obale, malo prije nego je podmornica potonula. Istražitelji misle da ju je Madsen namjerno potopio. Podmornica je poslije izvučena iz mora i sada je pretražuju forenzičari.

Madsen je prvo rekao da je novinarku živu ostavio na vrhu otoka Refshaleoena, u Kopenhagenu, 10. kolovoza navečer. Poslije je u pritvoru promijenio iskaz, rekavši da je Wall doživjela nesreću i da je njezino tijelo bacio u more u zaljevu Koege.

Novi iskaz nije razuvjerio istražitelje koji sumnjiče Madsona za "ubojstvo iz nehata".

Kim Wall, neovisna novinarka, surađivala je s The Guardianom i s New York Timesom. Diplomirala je na novinarskom fakultetu Columbiji u New Yorku, a radila je u New Yorku i u Kini. (Hina)