Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7 godina je premalo

Tužiteljstvo BiH traži veću kaznu za Huseina Bosnića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak od Suda BiH izricanje strože kazne za Huseina Bilala Bosnića, jednog od vođa radikalnih islamista u toj zemlji koji je prošle godine prvostupanjskom presudom osuđen na sedam godina zatvora.

Na raspravi pred prizivnim vijećem Suda BiH koje treba odlučiti o žalbama zastupnika optužbe i obrane tužitelj Ćazim Hasanspahić je rekao kako je Husein Bilal Bosnić zaslužio dulju zatvosku kaznu s obzirom na težinu kaznenih djela za koje je osuđen kao i zbog činjenice da tijekom suđenja nije pokazao nikakavo kajanje.

Pročitajte i ovo Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru" Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo"

Bosnić je u studenom 2015. proglašen krivim za poticanje na terorizam, organiziranje terorističke skupine i novačenje radi terorizma. Sud je zaključio kako su predstavljeni dokazi potvrdili da je Bosnić kao samozvani imam unutar zajednica radikalnih islamista-selefija u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči tijekom 2013. i 2014. godine poticao njene pripadnike na pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država (IS).

Tužitelj Hasanspahić je obrazlažući zahtjev za većom kaznom od one sadržane u prvostupanjskoj presudi istaknuo kako je najmanje šest muškaraca iz BiH koje je Bosnić potaknuo na pridruživanje terorističkom skupinama u Iraku i Siriji tamo i poginulo.

Bosnićev odvjetnik Adil Lozo zatražio je pak da se njegova branjenik u cijelosti oslobodi optužbi. Ustvrdio je kako dokazi izvedeni u prvostupanjskom postupku uopće nisu dokazali izravnu vezu Bosnića s odlaskom osoba iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Odvjetnik Lozo tvrdi kako se Bosniću sudilo samo temeljem neizravnih dokaza te kroz iskrivljenu interpretaciju njegovih istupa kao vjerskog učenjaka. Prizivno vijeće Suda BiH odluku o žalbama na presudu Bosniću donijet će naknadno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene