Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeni u travnju

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu: Dvojica radikalnih islamista optužena za terorizam i pripremanje napada

Specijalna policija/Ilustracija (Foto: AFP)
Specijalna policija/Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv dvojice državljana te zemlje koje tereti za terorizam i pripremanje napada na policijske objekte motiviran radikalnim islamizmom.

Optuženi su Maksim Božić zvani Muhamed, rođen 1990. godine u Bijeljini te Edin Hastor zvani Amdiža rođen 1972. godine u Goraždu.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ilustracija Na oprezu Francuska za Uskrs raspoređuje snage reda ispred svake crkve

Tereti ih se da su kao radikalni islamisti-selefije zajedno s drugim osobama pribavljali oružje te proizvodili eksplozivne naprave u svrhu izvođenja terorističkog napada na sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i na zgradu u Tuzli u kojoj je sjedište županijskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Cilj im je bio, kako stoji u optužnici, ozbiljno destabilizirati političke i ustavne strukture u BiH i ugroziti sigurnost u državi i regiji.

Policijska istraga otkrila je njihove planove i pripreme, a kada su optuženi uhićeni u travnju kod njih je pronađena veća količina bombi i automatskog oružja, jurišnih prsluka te druge vojne opreme.

Božić je Srbin koji je, kako su pisali lokalni mediji, prije desetak godina prešao na islam i pridružio se radikalnim islamističkim skupinama. Služio se imenima Mirza Gradaščević i Abu Muhamed.

Bio je privođen i 2010. godine pod sumnjom da je planirao teroristički napad u Tuzli, a i tada je kod njega pronađeno oružje i eksploziv no nikada zbog toga nije bio suđen.

Bio je povezan i s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim teroristom koji je 2011. godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene