Fetullah Gulen (Foto: AFP)
Fetullah Gulen (Foto: AFP)

Turska policija u nedjelju je pritvorila brata turskog klerika s američkom adresom Fethullaha Gulena kojeg vlasti optužuju za neuspješni pokušaj puča u srpnju, objavili su državni mediji


Kutbettina Gulena policija je nakon dojave pronašla u domu njegova rođaka u okrugu Gaziemir, u zapadnoj turskoj pokrajini Izmir, prenosi novinska agencija Anadolija.

On je prvi Gulenov rođak koji je pritvoren nakon pokušaja puča. Optužen je za "pripadanje naoružanoj terorističkoj skupini", objavila je Anadolija, dodavši kako ga trenutno ispituje antiteroristička policija.

Fethullah Gulen, bivši Erdoganov saveznik koji od 1999. živi u SAD-u, optužen je za organizaciju pokušaja puča koji se dogodio 15. srpnja, što je on odbacio.

Od srpnja je zbog povezanosti s tim događajima, kao i s Gulenovom organizacijom Hizmet, uhićeno više od 32 tisuće ljudi.

Gulen ima petero braće, od kojih su dvojica preminula, te dvije sestre, prenose turski mediji. Nije poznato gdje se oni nalaze.

Turske vlasti su u srpnju uhitile Gulenovog nećaka Muhammeta Saita Gulena u istočnom gradu Erzurumu kojeg se često smatra središtem njegovih pristaša. Još jedan nećak, Ahmet Ramiz Gulen, uhićen je u kolovozu u jugoistočnom gradu Gaziantepu.

Turska je od SAD-a zatražila Gulenovo izručenje, te izrazila nezadovoljstvo zbog sporosti procedure oko tog procesa. (Hina)