Ruth Bader Ginsburg i Donald Trump
Ruth Bader Ginsburg i Donald Trump Foto: Afp

Ruth Bader Ginsburg, ikona feminizma i tek druga žena imenovana u najviši američki sud, preminula je u petak.


 Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će idući tjedan nominirati ženu koja će na Vrhovnom sudu SAD-a naslijediti preminulu Ruth Bader Ginsburg.

Vezani članci Donald Trump Trump o koronavirusu: "Spasili smo milijune života, pogledajte naše brojke, a pogledajte europske" Trumpdeve Ameri imaju originalan način strašenja susjeda, pogledajte jezive Trumpdeve

 

"Iznijet ću nominiranog idući tjedan. To će biti žena", rekao je Trump na predizbornom skupu u subotu u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini.

"Mislim da bi to trebala biti žena, jer mi se žene puno više sviđaju nego muškarci", dodao je Trump.

Dok je Trump to govorio, pristaše su skandirale "Ispunite to mjesto".

Ranije je naveo dvije žene kao mogući izbor za Vrhovni sud SAD-a - Amy Coney Barrett iz 7. kruga sa sjedištem u Chicagu i Barbaru Lagoa iz 11. kruga sa sjedištem u Atlanti.

Neki su senatori u subotu izjavili da bi nominacija za izbor u Vrhovni sud nakon smrti Ginsburg ipak trebala pričekati nove izbore za američkog predsjednika 3. studenoga te da tu odluku donese predsjednik koji će tada biti izabran.

Ruth Bader Ginsburg, pravnica koja je stvarala povijest, ikona feminizma i tek druga žena imenovana u najviši američki sud, čitavog se života borila protiv seksizma u karijeri koja ju je dovela na vrh američkog pravosuđa.