Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaća - odlična

Za ovu tajnu Putinovu vojsku malo tko zna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kremlj ima svoju online vojsku. Jedan prosječan dan znači pisanje sto komentara na raznim stranicama u kojima se veliča rusku vladu i Vladimira Putina.

Ljudmila Savchuk kaže da ju je novac privukao u redove online vojske Kremlja. U sklopu posla bombardirala je web stranice komentarima u kojima je hvalila ruskog predsjednika Vladimira Putina, a rugala se njegovim protivnicima.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

'Putin je super', 'Ukrajinci su fašisti', 'Europa je dekadentna' - ovo je popis poruka koje je 34-godišnjakinja navela kao one koje je pisala na internetskim forumima. Do posla je došla putem online oglasa.

'Naš posao bio je pisati na provladin način, interpretirati sve događaje na način da veličaju vladinu politiku i Putinovu osobnost', rekla je, piše AFP.

Obavljajući svoju dužnost 'internetskog trola', vodila je i nekoliko blogova na popularnoj ruskoj platformi LiveJournal, gdje je imala više identiteta pa je među ostalim bila i kućanica i studentica.

Putin prijeti nuklearnom silom: 'Ako pokušate spriječiti odcjepljenje Rusa na Baltiku, bit će gore nego u Ukrajini!'

Dok su sami blogovi bili ispunjeni apolitičnim sadržajima o životu u Rusiji, njoj je plaćano da koristi te identitete i komentira vijesti na drugim stranicma i online diskusijama. Prosječni dan značio je ostavljanje sto komentara.

Svako jutro bi, kaže, dobila zadatak za taj dan - popis tema koje će komentirati i ideja koje će propagirati.

'Ukrajina je odobrila plan reformi kako bi osigurala pomoć MMF-a' naziv je jednog od nedavnih zadataka kojeg je Ljudmila sačuvala na mobitelu.

U uputama je stajalo da na potencijalno pozitivne ukrajinske vijesti reagira negativnim komentarima poput 'Za ukrajinsku vladu vojne potrebe su važnije od potreba naroda'.

Zavela ju je plaća

Kao cyber ratnik radila je dva mjeseca, u sivoj zgradi u Saint Petersburgu, a otkaz je dala u ožujku.

Kratki razgovor za posao s njom je obavio muškarac koji se predstavio kao Oleg, a njegovo prvo pitanje bilo je što misli o ruskoj politici u Ukrajini.

Savchuk kaže da ju je, kao i mnoge druge, zavela plaća. Ona odgaja dvoje djece, a plaća od 700 do 870 dolara smatra se dobrim novcem u ruskom gradu.

Identični, često nasilni internetski komentari koji diskreditiraju ruske protivnike, posebno SAD, a veličaju rusku vladu, pojavili su se i prije obračuna s Ukrajinom.

Kuda ide Rusija?

Novinar oporbenog lista Novaya Gazeta posjetio je agenciju u Saint Petersburgu 2013. godine u sklopu tajnog zadatka. Izvijestio je o oko 400 zaposlenika u maloj zgradi na periferiji grada. Otada mnoge ruske novine onemogućuju komentare. Lokalni mediji izvijestili su da se poslovanje u listopadu preselilo u veću zgradu.

Fokusirani na sukob u Ukrajini

Kremljov centar za trolanje sada je fokusiran na sukob u Ukrajini, a navodno mu je dodan odjel s osobama koje znaju strane jezike i obrađivati slike u Photoshopu.

Potencijalni zaposlenici obično se jave na oglas za posao u kojem su navedena naizgled bezazlena radna mjesta poput urednika. Objavljuje ih navodna agencija za internetske studije.Nakon prijave stiže automatski odgovor u kojem stoji kako će podnositelja zahtjeva netko sigurno kontaktirati u budućnosti.

Savchuk kaže da je riječ o ogromnoj količini posla, a mnogi dobiju otkaz jer primjerice ne znaju dobro izraziti ideje.

Putin optužio zapadne špijune za urotu uoči izbora

Većina osoblja su mlade osobe, često studenti. Savchuk kaže da su obično ravnodušni prema politici i ništa ne shvaćaju ozbiljno. Za njih je, kaže, to samo način za zaraditi novac.

Međutim, postoji i druga vrsta starijih i entuzijastičnih zaposlenika - iako ih nema puno, za njih ovaj posao predstavlja pravu misiju.

Agencija je u potpunosti zatvorena za javnost i jedini dokaz njezinog postojanja su oglasi za posao. Radnici jedva da međusobno razgovaraju. Kamere su posvuda i Savchuk kaže da se mnogi zapravo boje razgovarati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene