Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Europi i Amerikancima

Putin prijeti nuklearnom silom: 'Ako pokušate spriječiti odcjepljenje Rusa na Baltiku, bit će gore nego u Ukrajini!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je zaprijetila NATO savezu da ne šalju oružje u Ukrajinu i da bi na Baltiku situacija mogla biti daleko gora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će koristiti nuklearnu silu kako bi branio anekesiju Krima. No, ne samo Krim.

Naime, prema informacijama sa sastanka koji je održan između ruskih generala i američkih dužnosnika, a koje je objavio Times, Moskva naglašava kako bi se slična situacija, kao u Ukrajini, mogla dogoditi i u Baltičkim zemljama budući da tamo živi dosta stanovnika ruske nacionalnosti.

Za razliku od Ukrajine, Estonija, Letonija i Litva već su članice NATO saveza. Ukoliko bi NATO aktivirao svoje snage na Baltiku, Moskva prijeti da ima u pripremi široku lepezu odgovora na moguću intervenciju Zapada te da je spremna 'snažno upotrijebiti i nuklearno naoružanje'.

Rusija je već krenula u ofenzivu na Baltiku te je nedavno upozorila Dansku da će, ako se pridruži raketnom obrambenom štitu NATO-a, njena mornarica biti legitimna meta za ruski nuklearni napad.

Pročitajte i ovo Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja Vladimir Putin Poruka Moskve Putin upozorio Zapad: ''Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje, a i uništiti dio centra Kijeva, ali...''

Kuda ide Rusija?

Isto tako, Putin najavljuje da će, ako NATO pošalje oružje Ukrajini, Rusija to smatrati kao 'daljnje zadiranje u njezine granice' te da će u tom slučaju 'ruski narod snažno odgovoriti'.

Sastanak Rusa i Amerikanaca održan je u Njemačkoj prošlog mjeseca, piše Independent. Ipak, prema onome što je rečeno, Moskva bi željela izbjeći slanje vojnih trupa i teškog naoružanja na Baltik.


Šešelj izvan kontrole: Doći ću u Hrvatsku naoružan i na tenku


'Rusija se nada da bi ipak mogla rusko stanovništvo iz Baltičkih zemalja privući sebi mirnim putem, polako, tako da NATO ne dobije izliku za aktiviranje vojnih resursa', stoji u dokumentu sa sastanka ruskih i američkih dužnosnika u Njemačkoj.

Ostojić poručio Srbiji: Prestanite vrijeđati osjećaje Hrvata

Ako bi NATO ipak odgovorio, Rusija bi to smatrala kao agresiju na rusku manjinu, a situacija bi u tom slučaju bila potencijalno daleko opasnija za SAD nego ona u Ukrajini, zaključeno je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene