Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trojica Australaca iz Melbournea priznala su krivnju za grupno silovanje 17-godišnje Norvežanke u srpnju 2015. godine te izbjegli suđenje plativši 30.000 dolara odštete, a to je u Australiji izazvalo lavinu reakcija i debatu oko financijskih nagodbi sa žrtvama seksualnog zlostavljanja.


Dylan Djohan (23), Ashwin Kumar (23) i Waleed Latif (21), dobili su svaki po godinu dana zatvorske kazne, koja je odmah potom pretvorena u uvjetnu kaznu s počekom od pet godina. U nagodbi s hrvatskim tužiteljima, trojica Australaca dogovorili su plaćanje 30.000 dolara odštete norveškoj tinejdžerici, koju su grupno silovali u jednom noćnom klubu na Bačvicama u Splitu, u srpnju 2015. godine, prenosi The Age.

Vezani članci Zapečaćena svlačiona splitske teretane Voditelj splitskog fitnessa bijesan: "Zapečatili su nam toalete, a ljude šalju na WC u susjedni kafić. Pa što je njima?" Zlostavljanje, ilustracija Šokantan zločin u Splitu: Majka iz pakla silovala vlastitog sina, osuđena je na nepunih pet godina zatvora

Samo nekoliko dana nakon što je osigurao izbjegavanje suđenja, jedan od silovatelja, Dylan Djohan, objavio je putem Instagrama da bi mogao imati seksualni odnos sa stjuardesom prije ukrcavanja na let za Melbourne.

Taj konobar i povremeni muški model tvrdi da je doživio "prosvjetljenje" dok je sjedio na dubrovačkim zidinama, gdje mu je "meki glas" rekao da je njegov smisao života "Odvesti u krevet nebeski obdarene ljepotice".

Osim toga, hvali se i svojim tijelom te bodybuildingom, nazivajući se Adonisom. Svoje tijelo nazvao je "darom bogova", a prokletstvom bogova nazvao je činjenicu da ga mora "održavati golim rukama".

Djohan je 3. veljače najavio povratak u Melbourne, nakon sedam mjeseci i iščekivanja suđenja za slučaj silovanja.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su trojica Australaca planirali silovati Norvežanku prije nego li ju je jedan od njih odvukao u toalet. Tada su se pridružila i preostala dvojica.

Liječnički nalaz potvrdio je da je do snošaja došlo, nakon čega su dvojica od trojice optuženih Australaca rekla da je čin bio prihvaćen od strane djevojke, dok je treći tvrdio da nije sudjelovao u tome.

Norvežanka je s njima pila te večeri, a većina svjedoka govorila u prilog trojice Australaca pa je čitav slučaj tužiteljstva bio na klimavim nogama. No, nakon mjeseci iščekivanja, trojac je priznao krivnju, nagodio se i platio odštetu te su pušteni na slobodu.

Sanja Sarnavnka, čelnica udruge B.a.b.e. istaknula je da se tužitelji nisu smjeli nagoditi oko optužbi za silovanje, za koje je kazna u Hrvatskoj i do 15 godina zatvora.

"Ako si to mogu priuštiti, onda će oni koji su optuženi platiti najbolje odvjetnike, platiti odštetu i dobiti najmanju moguću kaznu ili čak biti oslobođeni. Svi bi trebali imati jednaki tretman, bez obzira na njihovo bogatstvo", rekla je Sarnavka još u siječnju, nakon što se dogodila nagodba.