Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trideset i šest zemalja pokrenulo je inicijativu za korištenje geotermalne energije u zemljama u razvoju kao alternativu nafti, benzinu i ugljenu.


Svjetska geotermalna alijansa koja je formirana na marginama UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Parizu, ima cilj da se do 2030. godine proizvodnja električne energije iz geotermalnih izvora poveća za šest puta, a toplinske utrostruči, piše AFP.

Vezani članci Prosvjed liječnika ispred WHO-a Veliki prosvjed liječnika: ''Pandemija će završiti, ali ne postoji cjepivo protiv druge opasnosti koja nam prijeti'' Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata''

Usvojen nacrt globalnog sporazuma o klimatskim promjenama

Za sada, korištenje geotermalne energije ide sporo, uz rast od tri do četiri posto godišnje, a proizvodnja na godinu je oko 12 gigavata struje. No, mogla bi biti čak 100 gigavata. Samo 24 od 90 zemalja koje imaju geotermalni potencijal koriste ovakav način proizvodnje energije.

Geotermalna energija podrazumijeva korištenje vruće vode i pare u proizvodnji struje ili topline. Riječ je o proizvodnji koja je posebno čista, s malim stupnjem zagađenja - niskim emisijama ugljičnog dioksida u usporedbi s onom koja koristi fosilna goriva. Također se smatra vrlo održivom zbog neograničenih izvora vode iako neki izvori s vremenom mogu presušiti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook