Sjeverna Koreja odlučila je prekinuti pregovore s Južnom Korejom te je zaprijetila otkazivanjem sastanaka s Donaldom Trumpom zbog zajedničkih američko-južnokorejskih vježbi. Stručnjaci analiziraju što stoji iza tog poteza.

Galerija


Sjevernokorejsko vodstvo otkazalo je summit s Južnom Korejom – zakazan za srijedu – zbog tzv. vježbi Max Thunder, koje zajedno izvode Washington i Seul.

Trebao je to biti nastavak povijesnog susreta između sjevernokorejskog čelnika Kima Jong Una i južnokorejskog predsjednika Monn Jae Ina u travnju, tijekom kojega su se dvojica čelnika složila o tome da će zajednički raditi na trajnom mirovnom sporazumu i uklanjanju nuklearnog oružja s poluotoka.

Vezani članci Vojna parada u Pjong Jangu - 1 Vojna smotra u Sjevernoj Koreji, lansirali balističku raketu s podmornice: "Veličanstvene elitne postrojbe i nepobjedive zračne snage" Kim Jong Un i Kim Yo Jong Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni protiv koronavirusa eksperimentalnim cjepivom?

Međutim, vojne vježbe za koje SAD i Južna Koreja tvrde da su "isključivo u obrambene svrhe" Sjeverna Koreja gleda kao "vojnu provokaciju protivnu pozitivnom političkom razvoju na Korejskom poluotoku", prenijela je KCNA.

Profesor Yang Mu Jin, stručnjak za Sjevernu Koreju i profesor na sveučilištu u Seulu, ističe kako se Kim Jong Unovo otkazivanje razgovora s Južnom Korejom može sažeti u tri točke, odnosno tri su poruke koje Kim Jong Un šalje Zapadu i Americi.

"Prvo, Sjeverna Koreja namjerava kontrolirati kojom će se brzinom razvijati odnosi s južnim susjedom. Drugo, šalje poruku kako nikad neće tolerirati razmještanje američkog naoružanja na Korejskom poluotoku. I treće, Sjeverna Koreja poručuje da neće prijeći preko bilo kakvog poteza koji ide protiv tamošnjeg režima, a odnosi se na komentare bivšeg sjevernokorejskog diplomata Thae Yong Hoa koji je pobjegao 2016. godine u Veliku Britaniju", tumači ovaj stručnjak za sjevernokorejske odnose za AP.

Sjedinjene Države trebale bi, ako Sjeverna Koreja to zatraži, pokazati spremnost da s Kim Jong Unom razgovaraju o razmještanju strateškog naoružanja na Korejskom poluotoku, a moraju i uvjeriti Sjevernu Koreju da denuklearizacija nije samo garancija opstanka tamošnjeg režima već da to dvoje može ići zajedno, smatra Yang Mu Jin.