Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Razljutila ga vojna vježba

Kim Jong Un naprasno prekinuo pregovore: "Vođa šalje Zapadu i Trumpu tri važne poruke..."

Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Kim Jong Un (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Sjeverna Koreja odlučila je prekinuti pregovore s Južnom Korejom te je zaprijetila otkazivanjem sastanaka s Donaldom Trumpom zbog zajedničkih američko-južnokorejskih vježbi. Stručnjaci analiziraju što stoji iza tog poteza.

Sjevernokorejsko vodstvo otkazalo je summit s Južnom Korejom – zakazan za srijedu – zbog tzv. vježbi Max Thunder, koje zajedno izvode Washington i Seul.

Trebao je to biti nastavak povijesnog susreta između sjevernokorejskog čelnika Kima Jong Una i južnokorejskog predsjednika Monn Jae Ina u travnju, tijekom kojega su se dvojica čelnika složila o tome da će zajednički raditi na trajnom mirovnom sporazumu i uklanjanju nuklearnog oružja s poluotoka.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Ilustracija Poligon za gađanje "Tko nam obori raketu, objavio je rat!": Zlokobne prijetnje Sjeverne Koreje koje lede krv u žilama

Međutim, vojne vježbe za koje SAD i Južna Koreja tvrde da su "isključivo u obrambene svrhe" Sjeverna Koreja gleda kao "vojnu provokaciju protivnu pozitivnom političkom razvoju na Korejskom poluotoku", prenijela je KCNA.

Profesor Yang Mu Jin, stručnjak za Sjevernu Koreju i profesor na sveučilištu u Seulu, ističe kako se Kim Jong Unovo otkazivanje razgovora s Južnom Korejom može sažeti u tri točke, odnosno tri su poruke koje Kim Jong Un šalje Zapadu i Americi.

"Prvo, Sjeverna Koreja namjerava kontrolirati kojom će se brzinom razvijati odnosi s južnim susjedom. Drugo, šalje poruku kako nikad neće tolerirati razmještanje američkog naoružanja na Korejskom poluotoku. I treće, Sjeverna Koreja poručuje da neće prijeći preko bilo kakvog poteza koji ide protiv tamošnjeg režima, a odnosi se na komentare bivšeg sjevernokorejskog diplomata Thae Yong Hoa koji je pobjegao 2016. godine u Veliku Britaniju", tumači ovaj stručnjak za sjevernokorejske odnose za AP.

Sjedinjene Države trebale bi, ako Sjeverna Koreja to zatraži, pokazati spremnost da s Kim Jong Unom razgovaraju o razmještanju strateškog naoružanja na Korejskom poluotoku, a moraju i uvjeriti Sjevernu Koreju da denuklearizacija nije samo garancija opstanka tamošnjeg režima već da to dvoje može ići zajedno, smatra Yang Mu Jin.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene