Tri dana nakon povijesnog samita, Sjeverna i Južna Koreja najavile su prve konkretne korake u poboljšanju odnosa. Seul je najavio uklanjanje stotina zvučnika kojima su širili propagandu, a Pjongjang usklađivanje vremena. Posljednje tri godine sjever je imao vlastitu vremensku zonu.

Galerija


Čelnici Sjeverne i Južne Koreje dokazuju da misle ozbiljno. Već je i povijesni susret poboljšao odnose, a sada se kreće s konkretnim mjerama.

Vezani članci Požar i višestruko ubojstvo u Južnoj Koreji (Foto: AFP) Kasnila mu plaća pa je od bijesa zapalio stan. Kad su susjedi počeli bježati od vatre, nasrnuo je nožem na njih Vojnici korejske Narodne vojske (KPA) čuvaju stražu prije linije vojne razgraničenja koja odvaja Sjevernu i Južnu Koreju (Foto: AFP) Dvije Koreje počinju uklanjati granične stražarnice

"Vrhovni vođa je rekao da je bilo bolno gledati dva sata koji pokazuju vrijeme u Pjongjangu i Seulu kako vise na zidu za vrijeme summita. Odmah je predložio poravnavanje vremena u Sjevernoj i Južnoj Koreji", rekao je voditelj sjevernokorejske televizije.

Pjongjang je posljednje tri godine imao vlastitu vremensku zonu. 2015. pomaknuli su sat za 30 minuta obilježavajući 70-tu godišnjicu oslobođenja Koreje od japanske okupacije. Sada se vraćaju istom vremenu koje ima južni susjed. I Seul najavljuje svoju prvu prijateljsku gestu.

"Od prvog svibnja naša će vojska početi s uklanjanjem antisjevernokorejskih zvučnika za propagandu. Dio je to mjera iz "Deklaracije mira, prosperiteta i ujedinjena Korejskog poluotoka" kojima ispunjavamo obećanje o prestanku svih neprijateljskih aktivnosti'', rekao je Choi Hyun-Soo u ime južnokorejskog Ministarstva obrane.

Zvučnici koji su emitirali pop glazbu, intervjue s prebjezima i emisije u kojima se ismijavalo sjevernokorejske vođe, na granicu su postavljeni 2016-te. Uoči nedavnog samita su ugašeni, a sada će biti i potpuno uklonjeni.

"Kroz Deklaraciju učiniti ovo nepovratnim povijesnim trenutkom za mir i prosperitet korejskog poluotoka. No, to je samo prvi korak. To je početak'', rekao je južnokorejski predsjednik, Moon Jae-in.

Očekivanja su velika, ali uz opravdanu sumnjičavost oko stvarnih namjera sjevernokorejskog vođe. Nakon susreta s predsjednikom Južne Koreje, čeka ga još jedan povijesni susret. Onaj s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom. Taj sastanak bi se trebao održati za tri do četiri tjedna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr