Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 2500 poginulih

Traje potraga za preživjelima u Maroku, pomažu spasioci iz drugih država: "Čuo sam sestru kako viče – Brate, spasi nas!"

Žrtve potresa u Maroku - 3
Žrtve potresa u Maroku - 3 Foto: Afp
Raste broj žrtava u razornom potresu u Maroku. Stižu međunarodne spasilačke ekipe i pomoć, ali samo oni koje je propustio kralj Mohamed VI.

U potresu u Maroku je poginulo više od 2600 ljudi. No još postoje šanse da se iz ruševina izvuku preživjeli. Još uvijek ima nade, tvrde spasioci koji se treći dan probijaju zatrpanim cestama do najzabačenijih planinskih sela regije Marakeš Safi.

U odronima izazvanim potresom neka su sela toliko odsječena od ostatka zemlje da im se pomoć baca iz helikoptera koji nemaju gdje sletjeti.

"Čuo sam sestru kako viče: "Brate, spasi nas!" Izvukao sam nju, supruga i sina. Bilo je teško spašavati jer nismo imali alata, koristili smo ruke, rekao je jedan od preživjelih Mohamed Ouchen.

Marokanskim spasiocima pridružile su se ekipe iz Španjolske i Velike Britanije. Iz Marakeša se probijaju prema planinskim krajevima Visokog Atlasa.

"Nalazimo se u gradiću Imi N'Tala, na jako zabačenom području. Trebalo nam je osam sati da dođemo do njega. Ovdje nema spasilačkih ekipa, došli smo s policijom. Potpuno je razoren. Sve građevine su srušene", rekao je španjolski spasioc.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba s inflacijom Plenković o paketu mjera, sarkastično se osvrnuo na SDP-ovu uvertiru u kampanju: "Sada će sigurno biti još jači"

Maroko je demonstrativno odšutio na ponudu za pomoć koju je uputila Francuska. Odnosi između predsjednika Macrona i kralja Mohameda VI. su napeti zbog migrantskih pitanja, viznog režima i suvereniteta nad Zapadnom Saharom.

Od potresa je na razne načine izravno stradalo oko tristo tisuća ljudi. Loša gradnja i naknadni potresi ne ostavljaju mnogo izbora. U židovskoj četvrti Marakeša, trg je do daljnjeg pretvoren u spavaonicu.

"Sve su kuće oštećene, sve. Ljudi mogu spavati samo ovdje. Sutra će biti četvrti dan. Pomoć ne stiže. Ovdje se ne može normalno spavati. Noći su hladne", rekao je Asrir Abdessadeq.

Mnoge od srušenih kuća napravljene su prije više stotina godina od kamenih blokova i blata. To je vrlo krhki materijal koji pri potresu vrlo brzo puca i urušava se. Neka od ovih donedavno fotogeničnih naselja vjerojatno će u budućnosti izgledati drukčije jer će morati biti obnovljena suvremenim tehnikama gradnje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene