Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čovječe, gdje se nalazimo?

Bizaran diplomatski spor: Zbog povlačenja ledenjaka, između ove dvije zemlje pomaknula se i - granica...

Rifugio Guide del Cervino u Alpama
Rifugio Guide del Cervino u Alpama Foto: Afp
Visoko u Alpama se, zbog topljenja ledenjaka, godinama pomiče granica između Švicarske i Italije, koja je pratila ledenu masu. Budući da se led nastavio ubrzano topiti, jedan je turistički kompleks ostao u - ničjoj zemlji.

Granica između Švicarske i Italije visoko u Alpama desetljećima je pratila odvodni kanal, kojim se rastopljena voda iz ledenjaka Theodul slijevala u jednu ili drugu zemlju. Međutim, zbog povlačenja ovog ledenjaka, taj se kanal pomaknuo bliže turističkom kompleksu Rifugio Guide del Cervino, koji se nalazi na 3.400 metara visine.

Zbog kontinuiranog povlačenja ledenjaka, taj se kanal postepeno pomicao ispod samog kompleksa, a s njim i granica. Logično je u tom trenutku bilo postaviti pitanje - nalazi li se Rifugio Guide del Cervino u Italiji ili Švicarskoj? U njemu je ponuda jela i pića izložena na talijanskom jeziku i plaća se eurima, a ne švicarskim francima, prenosi France24.

Baš zbog toga što više nije sigurno u kojoj se zemlji turistički kompleks nalazi, ovaj je spor 2018. godine potaknuo diplomatske pregovore između zemalja. Dogovor je postignut još 2021., međutim njegovi će detalji biti javno dostupni tek 2023. - nakon što ga švicarska vlada ratificira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velika promjena Hrvatska ulazi u Schengen: Objavljeno kad ćemo bez kontrole prelaziti granicu

Pročitajte i ovo Robert Golob, slovenski premijer Problemi na granici Slovenski premijer o ulasku Hrvatske u Schengen: "Želimo to, ali šengenski prostor trenutno ne funkcionira"

Kada je kompleks izgrađen 1984. godine, on se u cjelosti nalazio na talijanskom teritoriju. Međutim, danas se dvije trećine njegove površine tehnički nalaze na švicarskoj strani. Razlog zašto je ova lokacija potaknula diplomatske pregovore je zato što je cijelo područje, koje uvelike ovisi o turizmu, jedno od najpopularnijih skijaških destinacija na svijetu.

"Prepirali smo se oko teritorija koji ne vrijedi puno", rekao je glavni granični službenik švicarske kartografske agencije Swisstopo Alain Wicht. "Ali ovo je sad jedino mjesto koje uključuje zgradu, što daje stanovitu ekonomsku vrijednost tlu. Na kraju smo se odlučili podijeliti razliku", dodao je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene