Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suša i vrućina

Ovaj popularni začin plaćat ćemo kao suho zlato i neće ga biti dovoljno: "Mogao bi koštati do 180 kuna"

Aktualno Galerija Začinska paprika - 1 Začinska paprika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Začinska paprika - 3 Začinska paprika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Začinska paprika - 2 Začinska paprika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Začinska paprika - 5 Začinska paprika - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Začinska paprika - 4 Galerija 1/5 >>
Gorivo pojeftinjuje, ali poskupljuje crveno baranjsko zlato - začinska paprika.

Zbog dugotrajne suše i drugih ekstremnih klimatskih uvjeta slatke i ljute paprike ove će godine biti manje, a cijena mljevene mogla bi dosegnuti 180 kuna. Ljuta godina je za baranjske uzgajivače začinske paprike.

"Velike su vrućine i onda pri navodnjavanju - isparavanje i bakterioza i ne može se spasiti ni sa čim", kazao je uzgajivač paprike Siniša Zetović u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Ploda je manje i ranije dozrijeva. Paprika je počela crvenjeti prisilno, od puno sunca. "Ja inače svake godine oko 25. kolovoza počnem brati, ali mislim da ću ove godine jedno 14 dana ranije", rekla je uzgajivačica paprike Katica Stojanović. Uranjena berba donijet će niže prinose. "Jedno 30 posto manje će biti sigurno", dodaje Stojanović.

Plaćat ćemo kao suho zlato

Zbog toga će se mljevena paprika plaćati kao suho zlato. "Cijena će biti veća, ja mislim da 160 do 180 kuna, ispod toga da neće biti kilogram", navodi Zetović.

Stručnjaci upozoravaju - paprika je cijelu sezonu pod stresom. "Imali smo, da tako kažem, jako nagli prijelaz s niskih temperatura na ekstremno visoke baš u doba presađivanja", rekao je prof. dr. sc. Tomislav Vinković s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom kućanstva Dok jedni gladuju, drugi bacaju: "U Hrvatskoj se po stanovniku baci oko 71 kilogram hrane godišnje"

To je dovelo do manjeg korijena i niže biljke. Bilježi se još jedan zabrinjavajući trend. "Svjedoci smo da iz godine u godinu ima dosta ozbiljniji porast same toplinske radijacije, UV radijacije, uslijed čega dolazi do manje lisne površine biljke", dodaje.

Spas se traži u pojačanom navodnjavanju

Manje listova znači i manje plodova. Spas se traži u pojačanom navodnjavanju. "Moramo svaki dan, to predvečer - ja zalijevam, kap na kap ide, ali tu puno i vode i struje potrošimo", otkriva Ištvan Bočkai. No, bez kiše su i bunari suhi. Upitno je hoće li začinske paprike biti dovoljno za sve kupce. "Neće, ne vjerujem da će biti toliko", navodi Stojanović. A bez nje nema ni fiš paprikaša, kobasice i kulena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene