Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za one koji su spremni čitati proročanstva, a kakvih bez sumnje ima u Vatikanu, novi turski bestseler eksplicitnog podnaslova 'Tko će ubiti Bendikta XVI. u u Istanbulu?' mogao bi biti znak upozorenja i opreza za savjetnike Svete Stolice da odgode posjete svog poglavara toj zemlji.


No kad sagledamo percepiju koju su muslimani učvrstili posljednjih dana prema Vatikanu i Papinoj percepciji islama zanimljivo je pregledati samo dva mjeseca prije dolaska pape Benedikta XVI. u Istanbul, nekadašnji Konstantinopolis (a nama Carigrad), roman koji je na popisu deset najprodavanijih knjiga.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Primirje ne dopušta da ostvarimo svoje ciljeve' Slika nije dostupna Somalijski islamisti pozvali na džihad

Papin posjet Turskoj u studenome ne bi trebao biti odgođen ili otkazan, rekao je turski ministra vanjskih poslova Abdulah Gul, opisavši izjavu poglavara katoličke crkve kao "uistinu nesretnu".

Roman “Papa’ya suika-st” (Atentat na Papu), u kojemu pisac Yücel Kaya opisuje zasad fiktivno ubojstvo poglavara Katoličke crkve, a autor je na 300 stranica trilera utrpao turske tajne službe, infamna talijanska paramasonska loža P2, te razvikani Opus Dei. Knjiga je pravi islamski Da Vinciev kod. Ne nedostaje naravno ni turski desničarski ubojica Mehmet Ali Agca, koji je jednog papu već pokušao ubiti (Ivana Pavla II. u svibnju 1981.), a sada služi kaznu u istanbulskoj rupetini od zatvora Karal Maltepe.

Iako je fikcija, jedno, a fakta su drugo, u Turskoj jača ubilačka mržnja protiv katolika. Ove godine su napadnuta tri katolička svećenika, a prvi među njima, don Andrea Santoro, nije preživio kad ga je u veljači neki mladić probo nožem. Biskup Luigi Padovese (58), katolički apostolski namjesnik za Tursku, upozorava da “raste val religijskog ekstremizma”. 

Ni Kayinu knjigu stoga ne podcjenjuju. Ne toliko zbog sadržaja, koliko zbog interesa koji ju je doveo među trenutne turske uspješnice. Sigurno je samo da turskim vlastima najmanje odgovara da se Papi ondje nešto dogodi.