Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počeo je veliki štrajk javnog sektora u Velikoj Britaniji.


Oko dva milijuna radnika u javnom sektoru u Velikoj Britaniji izlašli su na ulice. Nezadovoljni Britanci prosvjeduju zbog najavljene reforme mirovinskog sustava.

Vezani članci Vesna Ramljak, zaposlenica Klinike za tumore Liječnica u zagrebačkoj Klinici za tumore: ''Ovdje vlada trgovina strahom. Ne možemo našim pacijentima više biti ljudi od povjerenja'' Francuski ribari prosvjeduju Francuski ribari zaprijetili blokadom luke, a ministar da će isključiti struju otoku

Škole, bolnice, zračne luke, i vladini uredi danas će biti zatvoreni. U zemlji je prijavljeno više od 1.000 prosvjeda. Među prvima su prestali raditi djelatnici jedne bolnice u Bristolu. Downinig Street poziva na pregovore, govoreći kako se prosvjedom neće ništa postići, javlja BBC.

>> Britanci najavili najveći prosvjed u zadnjih 85 godina

Glavni kamen spoticanja je neslaganje sindikata s Vladinim planovima da radnici za mirovine moraju plaćati više i raditi duže. Vjeruje se da će to biti najveći štrajk u posljednjih nekoliko desetljeća.

Štrajk, koji su podržali svi veći sindikati, bit će najveći test za koalicijsku vladu Davida Camerona koja želi uštedjeti novac tako da zaposlenima u javnom sektoru podigne starosnu granicu za odlazak u mirovinu za koju bi radnici izdvajali više. Premijer je osudio štrajk nazvavši ga 'neodgovornim'.

Ako se usvoji postojeći plan mjera štednje, štrajkovi će se nastaviti u prvim danima sljedeće godine, najavio je čelnik sindikata Unison, Dave Prentis, a prenio je Reuters.