Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontra Orbanove politike

'U OVOJ ZEMLJI NISU SVI NACISTI' Tisuće Mađara prosvjeduje uoči referenduma o migrantima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađari u nedjelju odlučuju o tome hoće li se držati odluke EU čelnika o raspodjeli migranata po državama članicama.

Na referendumskim listićima postavljeno je pitanje - Želite li da Europska Unija propisuje obvezno prihvaćanje nemađarskih stanovnika u Mađarskoj, bez pristanka parlamenta?

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed protiv Orbana Zbog skandala Deseci tisuća Mađara protiv Orbana: "Posljednji put sam prosvjedovao 1989. protiv komunizma"

Zima je sve bliže, a migranti još čekaju na ulazak u Europsku Uniju. Od zatvaranja Mađarske granice u Srbiji ih je sve više. Mjesecima su tu. Nakon odluke o referendumu u Mađarskoj, nesigurnim se osjećaju i izbjeglice unutar granica Unije. Mađari sutra odlučuju o kvotama, čime bi direktno mogli utjecati na sudbinu 160 tisuća migranata, trenutačno smještenih u Italiji i Grčkoj.

"Mislim da će referendum biti uspješan, s većom izlaznošću od 50 posto. Već sad se osjećam grozno zbog toga. Zapravo nije ni važno što će glasači odlučiti, Vlada će to predstaviti na način kakav im odgovara. Upravo zato moramo pokazati kako u ovoj zemlji nismo svi nacisti", kaže prosvjednica Zsuzsa Berkesi.

Zato su na ulice Budimpešte jučer izašle tisuće Mađara. Prosvjed su organizirali umjetnici. "Ovdje smo jer smo siti Vlade koju imamo, sad već gotovo 7 godina, a većinu vremena ne razmatraju želje ljudi. Prvo postave glupo pitanje, onda na njega sami daju odgovor, a sad još imaju obraza organizirati referendum", kaže prosvjednik Nandor Kovaszany.

Ipak, Viktor Orban već godinama uživa podršku većine Mađara.

Muslimanska zajednica u Mađarskoj ne negira probleme. Zbog sutrašnjeg referenduma nesigurnost se uvukla i među njih. "Islam uči kako je moguće integrirati se u bilo koje društvo. Muslimani žive prema božjim zakonima i zato ne mogu nanijeti štetu nijednom društvu", kaže imam Tayseer Saleh.

Premijer Orban čini sve kako bi zaustavio migrante. Prošlog je tjedna predložio izgradnju velikog izbjegličkog grada na obali Libije. Od početka migrantske krize Mađarska je u javnosti izložena zbog brutalnosti prema izbjeglicama.

Mađari u nedjelju odlučuju hoće li slušati odluke Europske unije o obaveznom primanju određenog broja izbjeglica ili će raditi po svome. U kampanji protiv referenduma odjeknula je satira Orbanove oporbe koja je na strani institucija EU-a - poručuju kako prosječan Mađar za života vidi više NLO-a negoli migranata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene