Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO na predstojećem summitu u Bukureštu mora djelovati kako bi nastavio ispunjavati jednu od svojih glavnih misija - širiti europsku zonu sigurnosti na bivše komunističke države, ocjenjuje u uredničkom komentaru utjecajni The Washington Post.


Od njegova stvaranja da bi branio Zapad od Sovjetskog Saveza, najveće postignuće NATO-a moglo bi biti konsolidiranje 10 bivših komunističkih država istočne Europe, njihovo primanje u članstvo Saveza 1999. i 2004., koje im je otvorilo put u Europsku uniju i osiguralo da im liberalne vrijednosti oblikuju budućnost, ocjenjuje list.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Kritična mjesta koja su do sada izostavljena većinom su bivše jugoslavenske i sovjetske republike.

"Summit u Bukureštu treba odlučiti treba li dijelovima bivše Jugoslavije - Hrvatskoj i Makedoniji - kao i susjednoj Albaniji ponuditi punopravno članstvo. Busheva administracija i većina drugih članica NATO-a izgleda suglasna oko članstva za Hrvatsku i Albaniju, no Grčka se drži apsurdnog zahtjeva da Makedonija prvo treba promijeniti svoje ime", piše Post.

"Taj cilj, iza kojega je pritisak grčkih nacionalista, ne treba spriječiti NATO da izda pozivnicu Makedoniji", naglašava se u uvodniku.

The Washington Post također snažno zagovara da se u Bukureštu, Ukrajina i Gruzija uključe u Akcijski plan za članstvo NATO-a, što su zatražile njihove vlade, unatoč otporu Rusije i izraženih rezervi nekih zapadnih zemalja, poput Njemačke i Francuske, da će taj potez izazvati Moskvu.

"SAD treba potaknuti Savez da krene naprijed. Opetovani, teškorukaški, manevri Rusije unutar i protiv Ukrajine i Gruzije u posljednjih nekoliko godina, na dramatičan su način pokazali ambiciju Moskve da uništi slobodu i neovisnost tih zemalja", ocjenjuje Post.

Nedavna prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina da će usmjeriti nuklearno oružje prema Ukrajini treba biti "poziv za buđenje" zapadnim vladama koje dvoje oko toga treba li braniti Kijev.

Ako NATO na summitu ne uspije djelovati prema Ukrajini i Gruziji, Putin će to shvatiti kao priznanje da su te zemlje izvan sfere utjecaja Saveza i kao poziv da pojača svoje nasilništvo, ocjenjuje list.

The Washington Post u uvodniku poziva predsjednika Georgea W. Busha, koji je nadzirao zadnje širenje NATO-a na istok, da ojača svoju ostavštinu inzistiranjem da Savez treba pružiti ruku tim ugroženim demokracijama.