Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

BiH će jučer uhićenih pet osoba procesuirati kao teroriste dok Švedska kaže da se radi o bandama.


Vlasti BiH opetovano su u subotu ustvrdile kako je jučer petero uhićenih osoba s eksplozivnim napravama povezano s terorizmom iako su tijekom dana švedske vlasti navele kako se ne radi o terorističkim aktivnostima nego o obračunu bandi.

Vezani članci Švedska u vrijeme epidemije Uporno su tjerali po svom, a sada pripremaju strože mjere zbog straha od trećeg vala: "Situacija nas zabrinjava" U BiH više od 1000 stogodišnjaka U našem susjedstvu živi više od tisuću stogodišnjaka, otkriveno zašto je među njima znatno više žena

"Mi smo dobili informaciju da se radi o kaznenom djelu terorizma, što ono zapravo i jest. Osobe su otkrivene s eksplozivnim napravama i u BiH se to vodi i procesuira kao kazneno djelo terorizma", rekao je glasnogovornik Državnog odvjetništva BiH Boris Grubešić. Dodao je da se na početku suradnje s istražiteljskim tijelima Švedske i Nizozemske ovaj proces okarakteriziran kao terorizam.

"Kada je suradnja počela imali smo inicijalne informacije u međunarodnoj komunikaciji da se radi o terorizmu i tako je procesuirano", dodao je Grubešić.

Pri tome je pojasnio kako je moguće da vlasti Švedske cjelokupni slučaj vjerojatno drukčije definiraju u svom kaznenom zakonu.

Osumnjičeni teroristi uhićeni na granici, htjeli ući u Hrvatsku

Policija Švedske opovrgnula je navode državne policijske agencije SIPA-e da je u međunarodnoj policijskoj akciji naziva "Benelux" uhićeno pet osoba povezanih s terorizmom.

"Ovo nije nikakva teroristička istraga, već je vezano za istragu koju vodimo u Malmöu već duže vremena", rekla je Lotta Hansson, glasnogovornica policije švedske regije Skane.

Novinari su upitali ima li ova istraga veze s eksplozijama koje su nedavno događale u Malmöu.

"To ne mogu komentirati, međutim, mogu ustvrditi da ovo nema nikakve veze s terorizmom", odgovorila je Hansson.

Jučer je u istodobnoj akciji na graničnome prijelazu u Bosanskom Brodu i u Sarajevu uhićeno pet osoba s dvije improvizirane eksplozivne naprave koje su trebali dostaviti u Švedsku.

Po medijskim navodima uhićena su četiri bosanskohercegovačka državljana Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo te osoba inicijala Ž.M. te Osman Abdel Selam, državljanin Švedske arapskog podrijetla. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook