Avion (Foto: AFP)
Avion (Foto: AFP) Foto: Afp

Tehnički kvar bi mogao izazvati kašnjenja polovice od oko 30.000 letova predviđenih u utorak u europskom zračnom prostoru, objavio je Eurocontrol, europska organizacija za sigurnost zračnog prometa.


"Danas je bilo previđeno 29.500 letova u europskoj mreži. Oko polovice letova bi moglo kasniti zbog sustava registracije letova", navela je ta organizacija, koja je već ranije javila da je došlo do kvara na sustavu registriranja letova (ETFMS).

Vezani članci Brigadir general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: "Kapital ne dolazi u zemlje koje nisu sigurne. Nabava aviona pruža garanciju gospodarskog razvoja" Ivana Pezo Moskaljov Analiza Ivane Pezo Moskaljov: Što sve Hrvatskoj jamči najveći vojni kupoprodajni ugovor i kada stižu prvi avioni

ETFMS sustav je središnji sustav za regulaciju letova u Europi. Kvarom nisu zahvaćeni sustavi kontrola leta.

"Utvrđen je problem sa sustavom ETFMS i poduzimaju se mjere povratka u normalu", jamči Eurocontrol, koji očekuje da se stanje u potpunosti normalizira do navečer.

Eurocontol nije precizirao tehnički problem koji je izazvao te poremećaje. Nekoliko europskih zrčanih luka je tijekom poslijepodneva počelo najavljivati da očekuju kašnjenja.

Zračna luka Amsterdam-Schipol je pozvala putnike da provjere informacije o letovima na svojoj internetskoj stranici.

Zračna luka Bruxellesa je objavila da je broj polazaka sada ograničen na deset u satu. Zračne luke Dublina, Praga i Kopenhagena su takođere najavile moguća kašnjenja.

Eurocontrol je međuvladina organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja 41 državu, među kojima su zemlje EU-a, ali i Ukrajina, Turska i Norveška. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju